Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

INTO passion | Grudzień 7, 2016

Scroll to top

Top

No Comments

3 dania, których musicie spróbować będąc w Toskanii

3 dania, których musicie spróbować będąc w Toskanii
PEOPLEs TUSCANY

Kuchnia Toskanii jest niezwykle różnorodna. Nad morzem królują owoce morza, a w środkowej i północnej części mieszkańcy zajadają się bardziej tłustymi, ciężkimi daniami. Nie ważne czy lubicie dania mięsne, jesteście wegetarianami czy kochacie słodycze. Z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie.

My prezentujemy zestaw trzech dań, które koniecznie trzeba spróbować będąc w Toskanii.

 

1. Na przystawkę – Ribolita

Ta pożywna zupa przyrządzana jest z fasoli i jarmużu i podawana jest z chlebem tostowym. Jednak najlepiej smakuje drugiego dnia i w  tym tkwi jej tajemnica. Wtedy zupę gotuje się raz jeszcze, na patelni razem z oliwą z oliwek. Często także dorzuca się kawałki chleba do talerza. Stąd też nazwa zupy. „Ribolita” po włosku oznacza podwójnie gotowana.

soup-1262885

 

2. Na główne danie – Bistecca alla Fiorentina

Mięsożercy będą zachwyceni. Istnieją nawet opowieści o ludziach, którzy przyjeżdżali do Toskanii tylko po to, by spróbować właśnie tego dania.

Bistecca alla Fiorentina  to specjalnie przyrządzony T-bone (stek składający się z  polędwicy i rostbefu przedzielonych fragmentem kości kręgosłupa) ze znanej na całym świecie wołowiny Chianina. Do jej przygotowania kucharze nie używają dużo ziół, tylko doprawiają ją sola i odrobiną pieprzu.  Mięso jest bardzo soczyste, rozpływa się w ustach, a do tego słynie z niskiej zawartości tłuszczu i wielu składników odżywczych.

fiorentina-1058858

 

3. Na deser – Castagnaccio

To specjale ciasto możemy zjeść będąc w górzystej części Toskanii. To tam rosną drzewa kasztanowców, a one są głównym składnikiem deseru. Ciasto przygotowane jest wyłącznie z mąki kasztanowej z dodatkiem wody. Do masy dodawane są orzechy piniowe i rodzynki, które dodają słodyczy. Po wyjęciu ciasto skrapiane jest oliwą z oliwek oraz posypywane rozmarynem. Nadaje mu to wyrazistego smaku. Castagnaccio to deser inny niż wszystkie, ale koniecznie trzeba go spróbować.

castagnaccio-1328911

Save

FacebookTwitterPinterest

Submit a Comment