INTOtaste: Smak dzieciństwa – drożdżówka z jagodami i kruszonką
W tym tygodniu Ewa z bloga ciastkazkremem.com odkrywa polski, tradycyjny i jakże smaczny deser! Ciasto drożdżowe z kruszonką i jagodami to dla wielu z nas wspomnienie dzieciństwa i wizyt u babci. Smakuje niesamowicie i jest wbrew pozorom bardzo łatwe do wykonania.
Składniki:
Ciasto:
1,5 szklanki mąki
¼ szklanki jogurtu naturalnego
1 jajko (wcześniej wyjęte z lodówki, żeby nie było zimne)
3 łyżki brązowego cukru
szczypta soli
30 roztopionego masła (wystudzonego)
5 g suchych drożdży (niecałe opakowanie)
sok z 1 cytryny
30 dkg jagód
3 łyżki budyniu waniliowego z cukrem
Kruszonka:
60 g masła
100 g mąki
50 g brązowego cukru
Lukier:
3 łyżki cukru pudru z brązowego cukru (może też być biały)
Łyżeczka mleka (w razie potrzeby trochę więcej)
Przygotowanie:
Kruszonka:
Do miksera wrzucamy miękkie masło, cukier i mąkę, miksujemy aż postaną okruchy. Odstawiamy.
Lukier:
W szklance dokładnie mieszamy cukier puder z mlekiem. Odstawiamy.
Ciasto:
Przesianą makę wymieszać z drożdżami, wsypać do miski. Dodać wszystkie skłądniki (oprócz jagód i budyniu). Zagnieść elastyczne ciasto, które będzie odchodzić od miski (w robocie z hakiem zajmuje to jakieś 7 minut). Odkładamy ciasto przykryte ściereczką albo folią spożywczą (ale z dostępem świeżego powietrza) w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Po tym czasie uderzamy ciastto kilka razy i jeszcze raz wyrabiamy przez kilka minut.
Jagody mieszamy w miseczce z suchym budyniem tak, żeby wszystkie były dokładnie pokryte. Rozwałkowujemy ciasto na prostokąt, posypujemy równomiernie jagodami, lekko je dociskamy. Zwijamy ciasto jak roladę i kroimy na grube plastry. Układamy je w wyłożonej papierem formie z kominem, rozcięciami do góry, tak żeby się dotykały. Zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, na ok. pół godziny.
Wyrośnięte ciasto posypujemy kruszonką (duuużo kruszonki), pieczemy w 190°C przez 30 minut, studzimy w uchylonym piekarniku. Po wystygnięciu polewamy cienkimi strużkami lukru.
Smacznego!
Submit a Comment