Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

INTO passion | Grudzień 9, 2016

Scroll to top

Top

No Comments

INTOtaste: Smak dzieciństwa – drożdżówka z jagodami i kruszonką

INTOtaste: Smak dzieciństwa – drożdżówka z jagodami i kruszonką
intopassion

W tym tygodniu Ewa z bloga ciastkazkremem.com odkrywa polski, tradycyjny i jakże smaczny deser! Ciasto drożdżowe z kruszonką i jagodami to dla wielu z nas wspomnienie dzieciństwa i wizyt u babci. Smakuje niesamowicie i jest wbrew pozorom bardzo łatwe do wykonania.

Składniki:

 

Ciasto:

1,5 szklanki mąki

¼ szklanki jogurtu naturalnego

1 jajko (wcześniej wyjęte z lodówki, żeby nie było zimne)

3 łyżki brązowego cukru

szczypta soli

30 roztopionego masła (wystudzonego)

5 g suchych drożdży (niecałe opakowanie)

sok z 1 cytryny

30 dkg jagód

3 łyżki budyniu waniliowego z cukrem

 

Kruszonka:

60 g masła

100 g mąki

50 g brązowego cukru

 

Lukier:

3 łyżki cukru pudru z brązowego cukru (może też być biały)

Łyżeczka mleka (w razie potrzeby trochę więcej)

 

Przygotowanie:

 

Kruszonka:

Do miksera wrzucamy miękkie masło, cukier i mąkę, miksujemy aż postaną okruchy. Odstawiamy.

 

Lukier:

W szklance dokładnie mieszamy cukier puder z mlekiem. Odstawiamy.

 

Ciasto:

Przesianą makę wymieszać z drożdżami, wsypać do miski. Dodać wszystkie skłądniki (oprócz jagód i budyniu). Zagnieść elastyczne ciasto, które będzie odchodzić od miski (w robocie z hakiem zajmuje to jakieś 7 minut). Odkładamy ciasto przykryte ściereczką albo folią spożywczą (ale z dostępem świeżego powietrza) w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Po tym czasie uderzamy ciastto kilka razy i jeszcze raz wyrabiamy przez kilka minut.

 

Jagody mieszamy w miseczce z suchym budyniem tak, żeby wszystkie były dokładnie pokryte. Rozwałkowujemy ciasto na prostokąt, posypujemy równomiernie jagodami, lekko je dociskamy. Zwijamy ciasto jak roladę i kroimy na grube plastry. Układamy je w wyłożonej papierem formie z kominem, rozcięciami do góry, tak żeby się dotykały. Zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, na ok. pół godziny.

 

Wyrośnięte ciasto posypujemy kruszonką (duuużo kruszonki), pieczemy w 190°C przez 30 minut, studzimy w uchylonym piekarniku. Po wystygnięciu polewamy cienkimi strużkami lukru.

 

Smacznego!

 

FacebookTwitterPinterest

Submit a Comment