Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

INTO passion | Listopad 22, 2024

Scroll to top

Top

No Comments

Chałwowy mazurek z czekoladą i porzeczkami

Chałwowy mazurek z czekoladą i porzeczkami
WARSAW state of mind

Święta Wielkanocne to czas na odpoczynek w gronie najbliższych, kochanych osób. Przy stole nie brakuje wszelkiego rodzaju dań, przekąsek oraz przepysznych… MAZURKÓW! Polecamy przepis stworzony przez Ewę z bloga Ciastka z kremem, który z pewnością zrobi furorę na wielkanocnym stole!

SKŁADNIKI

Ciasto

270 g mąki
135 g zimnego masła
60 g drobnego cukru lub cukru pudru
1 jajko i 1 żółtko
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
+ dwie łyżki mleka
Nadzienie chałwowe
250 g chałwy waniliowej pokrojonej w drobną kostkę
140 ml śmietanki 30 albo 36%
+ dżem porzeczkowy (albo inny kwaśny dżem)
+ pół tabliczki roztopionej czekolady
+ srebrne kuleczki do dekoracji
PRZYGOTOWANIE
Ciasto 
Mąkę, masło, cukier, wanilię, żółtko i jajko wrzucamy do miksera, miksujemy aż do powstania dużych okruchów. Jeżeli ciasto wydaje się za suche i nie chce się lepić, dolewamy mleko i jeszcze raz miksujemy. Wyrzucamy okruchy na silikonową matę, zagniatamy jak najszybciej w kulę i chowamy do lodówki na godzinę.
Po godzinie rozwałkowujemy ciasto na okrąg o średnicy 28 cm, z resztek ciasta formujemy cienki wałek, który przyklejamy do krawędzi okręgu. Układamy ciasto na papierze do pieczenia, który kładziemy na blaszce z piekarnika. Chowamy blaszkę na 15 minut do zamrażarki.
Następnie bezpośrednio z zamrażarki wkładamy ją do piekarnika nagrzanego do 180ºC, pieczemy ok. 25 minut aż ciasto będzie lekko złote.
Studzimy je całkowicie po wyjęciu z piekarnika.
Nadzienie
W małym garnuszku roztapiamy pokrojoną chałwę ze śmietanką, gotujemy chwilkę do zgęstnienia. Zostawiamy do wystudzenia, ale nie zbyt długo (wylewamy masę na ciasto jeszcze przed zastygnięciem). Wystudzone ciasto smarujemy dżemem, wykładamy masę chałwową, dekorujemy roztopioną czekoladą i srebrnymi kuleczkami.

 

Smacznego!

 

 

Submit a Comment