STYLISHproduct: METAXA
- Paulina Grabara
- On sierpnia 10, 2015
Wchodząc w ten tekst potwierdzasz, że masz powyżej 18 lat. Entering this post, you are confirming that your are older than 18 years.
W 1888 roku Spyros Metaxa postawił sobie za cel stworzenie najbardziej wykwintnego i delikatnego trunku pod słońcem. Sekret Metaxy leży w greckiej naturze oraz rękach Mistrza, który
czuwa nad procesem powstawania trunku.
Wyjątkowo dojrzałe winogrona Muscat spotykają się ze śródziemnomorskimi ziołami i kwiatami. Wyselekcjonowane greckie składniki i finalny szlif Mistrza tworzą grecki klasyk, który od
pokoleń pije się nie tylko w greckich w domach, ale też w najbardziej ekskluzywnych barach na świecie.
Przedstawiamy Wam rodzinę METAXA
MIESZAJ!
METAXA 5*
Winne destylaty leżakujące przez minimum 5 lat w dębowych beczkach. W smaku wyczuwalna jest nuta owoców i rodzynek. Ma bursztynowy kolor ze złotym odcieniem.
Grecki charakter podkreśla butelka przywodząca na myśl starożytne kolumny.
Jest idealnym składnikiem „słonecznych” drinków.
NA LODZIE
METAXA 7*
Najmłodszy jej składnik leżakuje w beczkach dębowych Limousin właśnie 7 lat. Trunek ma ciemnozłoty kolor.
W smaku możemy wyczuć nuty dębu, wanilii i słodkich przypraw.
Świetnie smakuje na lodzie lub sama.
Butelka wzorowana jest na greckich amforach.
NAJNOWSZE DZIEŁO
METAXA 12*
Najnowsze dzieło charakteryzują destylaty winne dojrzewające w dębowych beczkach przez 12 lat oraz wino Muscat, które pochodzi wyłącznie z wyspy Samos. W bukiecie wyczuwalny jest
aromat suszonych kwiatów i ziół, nuta czekolady, toffi i skórki pomarańczy.
NAJBARDZIEJ POSZUKIWANA
METAXA Private Reserve
Szlachetny smak z delikatnymi aromatami dębu, orzechów laskowych i owoców kolonialnych powstaje przez 30 lat leżakowania w dębowych beczkach Limousin. Do tej kompozycji wybierane
są najbardziej wyrafinowane w smaku destylaty winne. Każda z karafek, w których butelkowany jest trunek, posiada seryjny numer.
LIMITOWANA EDYCJA
AEN oznacza po grecku wieczność. Ta limitowana edycja Metaxy została przygotowana specjalnie z okazji 120-lecia marki. Powstaje tylko z destylatów przechowywanych w pierwszej
najstarszej beczce zwanej Spyros przez ponad 80 lat! Kropla tej esencji dodawana jest do każdej beczki, jest ona więc sercem Metaxy.
Powstało tylko 1888 butelek.
IDEALNE POŁĄCZENIE
METAXA Honey Shot
Łagodność Metaxy została połączona z naturalną słodyczą greckiego miodu – w efekcie otrzymaliśmy napój o smaku nektaru.
Metaxą Honey Shot najlepiej cieszyć się w formie schłodzonego shota.
Z czym łączyć:
– 5 gwiazdkowa Metaxa idealnie miksuje się z tonikiem lub Cointreau, sokiem z cytryny i sokiem pomarańczowym
– z sokiem z granatów lub limonką, świeżą miętą i wodą gazowaną Metaxa 5 tworzy idealne wakacyjne smaki
– na 7 gwiazdkowa Metaxę „nakładamy” plasterek pomarańczy i kawę espresso zmieszaną z brązowym cukrem
– Metaxa 12 dodaje smaku gorzkiej wódce – nie można zapomnieć o brązowym cukrze i mięcie
Podoba nam się:
– butelka, która nawiązuje do greckiej tradycji i architektury
– mieniące się w różnych odcieniach złota barwy trunku
– pielęgnowanie tradycji
– wprowadzanie nowych receptur jak Metaxa Honey
– bliskość natury: winogrona, mieszanka ziół, płatki róż czy też miód – wszystko to dary wypełnionej słońcem greckiej ziemi
Czytaj także:
Submit a Comment