Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

INTO passion | Grudzień 4, 2016

Scroll to top

Top

No Comments

Açai – owoc, z którym pobijesz każdy rekord

Açai – owoc,  z którym pobijesz każdy rekord
Paulina Grabara

Nie pamiętam, kiedy po raz pierwszy zetknęłam się z jagodami Açai, ale dokładnie pamiętam deser z Açai i bananem, który dostępny był w niestety zamkniętej już restauracji Bezgraniczna w Warszawie. Nie jadam deserów, a zamawiałam go prawie za każdym razem. Teraz czas, aby koktajle na bazie Açai czy smaczne i energetyczne desery stały się częścią naszych domowych posiłków.

 

Açai jest najbardziej odżywczym owocem na świecie. Rzeczywiście można śmiało powiedzieć, że potencjał jaki w nim drzemie, może wpędzić w kompleks pozostałe gatunki owoców i warzyw. Dowodem tego jest fakt, że posiada najcenniejsze właściwości odżywcze, energetyczne i zdrowotne. Jagody są bogate w szerokie spektrum makroelementów, minerałów, witamin, pierwiastków śladowych, lipidów, węglowodanów, protein, najzdrowszych kwasów tłuszczowych. Zawierają nieprawdopodobnie dużo ilości antyoksydantów i aminokwasów. Mają one szczególne znaczenie dla osób o wzmożonym wysiłku fizycznym, ponieważ wpływają na regenerację organizmu i znacząco podnoszą poziom energii.

Açai to owoc wyglądem zbliżony do jagody, ale na tym podobieństwa się kończą, ponieważ oba owoce dzieli przepaść kilkudziesięciu metrów, z tym że to Açai patrzy na naszą poczciwą jagodę z góry, a mówiąc jaśniej z korony palmy rosnącej na obszarze Puszczy Amazońskiej, z której pochodzi.

Przez długie lata energia ukryta w owocach Açai zarezerwowana była jedynie dla tubylców. Głównym powodem takiego stanu była niedostępność lasów dorzecza Amazonki, jak również bardzo trudne warunki pozyskiwania samego owocu z wysokich palm. Dopiero w latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku nastąpił rozwój infrastruktury drogowej w okolicach lasów amazońskich, który pozwolił na pierwsze regularne dostawy owoców do miast Brazylii. Ale tak naprawdę druga połowa lat 90-tych to czas, w którym możemy zanotować poważny wzrost zainteresowania Açai. Cudowny owoc pochodzący z serca amazońskiej dżungli przestaje być mitem-legendą, a staje się naukowym faktem. W tym czasie prowadzone są liczne niezależne badania stwierdzające ponad wątpliwość, że Açai jest źródłem wielu potrzebnych do życia składników i posiada unikalne właściwości energetyczne.

Wysokokaloryczne i pożywne owoce z amazońskich dżungli, we współczesnym świecie zdobywają coraz większą popularność wśród sportowców. Początki popularności Açai można przypisać historii Carlosa Gracie, prawnukowi szkockiego imigranta. Urodził się w Brazylii w 1902 roku i jako młody chłopak zafascynował sztukami walki. Kiedy przyjechał w 1922 roku do Rio de Janeiro, aby założyć swoją szkołę jiu-jitsu, zauważył sklep importujący mrożone açai z Amazonii. Zachwycony nieprawdopodobnymi opowieściami o cudownych właściwościach jagód, postanowił ich skosztować. Od tego momentu polecał je wszystkim swoim uczniom. Wyniki sportowe znacząco potwierdzały skuteczność owoców. Z czasem dowiedzieli się o nich surferzy, a w każdym barze na plaży można było wypić napój z Açai. Kelly Slater – dziesięciokrotny mistrz świata w surfingu – spożywa Açai przed każdym przystąpieniem do surfowania. Wieści o cudownych jagodach dotarły już także do naszych polskich sportowców – fanami jagód stali się m.in. Karolina Winkowska, najlepsza kitesurferka w Polsce oraz tegoroczny mistrz Polski surfingu i wicemistrz w wakeboardzie – Janek Korycki.

Dzięki Acaimania Poland, przedstawicielowi zdrowej żywności i suplementów diety, cudowny owoc dostępny jest już w Polsce; na bazie Açai można nabyć różne rodzaje produktów m.in. mrożone przeciery, lody i musy, które stanowią bazę koktajli, drinków, potraw śniadaniowych i deserów. Więcej informacji na temat produktów na stronie www.acaimania.pl.

 

 

Przepis na soki i smoothies:

ACAI na tigela
100g ACAICO frozen
1 banan
granola (muesli)
Przygotowanie:
W blenderze dokładnie zmiksować ACAICO frozen i 1/2 banana. Mus podawać w misce, posypać plasterkami banana i granolą. Opcjonalnie: posypać truskawkami lub polać miodem.

 

Sok ACAI
• 100g ACAICO frozen
• 50ml soku – polecamy jabłkowy, truskawkowy
lub świeżo wyciskany pomarańczowy
• 2 – 3 kostki lodu

Przygotowanie
W blenderze zmiksować wszystkie produkty.

 

ACAI smoothie
• 100g ACAICO frozen
50ml mleka kokosowego
60g truskawek
1/2 banana

Przygotowanie
W blenderze zmiksować wszystkie produkty.

FacebookTwitterPinterest

Submit a Comment