Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

INTO passion | Grudzień 7, 2016

Scroll to top

Top

No Comments

Amerykańskie cookie sandwich

Amerykańskie cookie sandwich
intopassion

Waniliowe ciasteczka, krem z masłem orzechowym, czekolada i płatki kokosowe, czyli amerykańskie cookie sandwich! Ewa z bloga http://www.ciastkazkremem.com udowadnia, że to idealna przekąska na różnorodne okoliczności. Zresztą, czy może być coś lepszego niż takie połączenie smaków?

Składniki

Ciastka

250 g mąki
125 g zimnego masła
70 g cukru pudru
1 jajko

Krem
50 g miękkiego masła
100 g cukru pudru
5 łyżek gładkiego masła orzechowego

Dekoracja
1 tabliczka mlecznej czekolady
kilka łyżek płatków kokosowych (mogą być też wiórki kokosowe)

Przygotowanie

Ciastka

Mąkę, masło, cukier puder, kawę i jajko wrzucamy do miksera, miksujemy aż do powstania dużych okruchów. Wyrzucamy okruchy na silikonową matę, zagniatamy w kulę i chowamy do lodówki na godzinę.
Po godzinie rozwałkowujemy ciasto, wycinamy kółka (polecam wyciąć spore, żeby powstały duże ciasteczkowe kanapki), układamy je na papierze do pieczenia (musi być parzysta liczba ciastek). Wstawiamy formę z papierem i ciastkami do zamrażarki aż stwardnieją (ok. 20 minut) a potem od razu do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Pieczemy ok. 15 minut aż ciasto będzie lekko złote. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy (najlepiej na kratce).
Krem
Masło, masło orzechowe i cukier puder ubijamy na gęsty krem.
Dekoracja
Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej.
FacebookTwitterPinterest

Submit a Comment