Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

INTO passion | Grudzień 9, 2016

Scroll to top

Top

No Comments

Cake pops czyli popularne smakołyki z USA

Cake pops czyli popularne smakołyki z USA
intopassion

Cake pops czyli ciastka na patyczkach to prosty, szybki i oryginalny sposób na słodką przekąskę. Ciastka na patykach można dowolnie modyfikować i ozdabiać. Zyskały ogromną popularność w Stanach, ale szybko opanowały cały świat. W Polsce są ulubieńcem wszystkich łasuchów. Ewa z bloga Ciastka z kremem podpowiada jak zrobić domowe cake pops!

Składniki na 6 cake popsów

3 babeczki z ciasta biszkoptowego (np. z tego przepisu, może być też kawałek innego ciasta bez nadzienia, babki, piernika

2 łyżki masła orzechowego (może być też masa maślana, masa kajmakowa, masło, serek, solony karmel)

Pół tabliczki mlecznej czekolady (oczywiście może być też biała lub gorzka)

6 patyczków do cake popsów

Posypki, wiórki kokosowe, wiórki czekoladowe, orzechy itp.

 

W miseczce (albo w mikserze) rozdrabniamy dokładnie ciasto i masło orzechowe, aż powstanie gęsta, gładka i klejąca masa (jeśli za słabo się klei, można dodać więcej masła orzechowego). Schładzamy ją w lodówce przez pół godziny, następnie lepimy 6 jednakowych kulek.

 

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej.

Zanim pokryjemy kulki czekoladą, musimy przymocować je do patyczków. W tym celu końcówki patyczków moczymy w czekoladzie i wkładamy w kulki ciasta, do takiej głębokości, żeby dobrze się trzymały. Kulki na patyczkach wkładamy do zamrażarki na kilkanaście minut, żeby czekolada na patyczku i stężała i żeby ciasto nie pospadało w trakcie zanurzania w czekoladzie.

Polewać cake popsy strużkami czekolady, wtedy zamiast jednolitej warstwy powstają wzorki. Jeszcze nie zastygniętą czekoladę dekorujemy posypkami i orzechami.

 

Można też przykryć cake popsy masą cukrową i zrobić z nich np. duszki na Halloween.

 

Wstawiamy całość do lodówki do zastygnięcia np. w szklankach w taki sposób, żeby cake popsy nie stykały się ze sobą.

 

Gotowe!

Więcej przepisów znajdziecie na: http://www.ciastkazkremem.com

FacebookTwitterPinterest

Submit a Comment