Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

INTO passion | Grudzień 4, 2016

Scroll to top

Top

No Comments

INTOtaste: muffiny. Pochodzenie: spór w toku.

INTOtaste: muffiny. Pochodzenie: spór w toku.
intopassion

Skąd pochodzą? Spór na ten temat toczą Amerykanie i Brytyjczycy. Sycące, uzależniające, po prostu pyszne. Zdrowszą wersję tradycyjnych muffinów poleca Ewa z bloga ciastkazkremem.com. Owsiane muffiny mają tzw. ‚dobre’ kalorie czyli wartościowe składniki, takie jak płatki owsiane, mąka pełnoziarnista, miód czy owoce. No i jak twierdzi Ewa są jeszcze smaczniejsze.

 

EWA dla INTOpassion.com:

Muffiny są idealne do zabrania w podróż, albo do pracy/szkoły. Obniżają też poziom wyrzutów sumienia związany z jedzeniem ciastek.

Owsiane muffiny można jeść bez dodatków (wersja dla liczących kalorie), albo z lemon curd, kremem, bitą śmietaną czy czekoladą na wierzchu (dla szczęściarzy o kosmicznym metabolizmie). Ja od kilku lat jestem od nich uzależniona (ten przepis mam zapisany na pierwszej stronie w notatniku), dlatego z czystym sumieniem polecam. Podaję przepis na podstawowe ciasto, kilka propozycji modyfikacji oraz trzy najlepsze kremy.

 

 



Składniki:

 

Muffiny owsiane (10-12 sztuk) 

200 g płatków owsianych (zwykłe, górskie, właściwie każde będą dobre)

60 g mąki pełnoziarnistej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

100 g brązowego cukru (jeśli dodajemy do ciasta słodkie dodatki, np. dżem, możne zmniejszyć ilość cukru)

mały kubek jogurtu naturalnego

1/3 szklanki oleju (rzepakowego, kokosowego, z orzechów laskowych)

łyżka miodu

2 jajka

1 duży banan

 

 

Krem truskawkowy

250 g serka mascarpone

100 g śmietanki kremówki 30%

cukier puder

zmiksowane i odciśnięte truskawki (kilkanaście sztuk) lub truskawkowy napój w proszku

 

Krem czekoladowy

Tabliczka czekolady

2 duże łyżki gładkiego masła orzechowego)

Krem serowy

250 g białego sera półtłustego (nie z wiaderka, ma to być zwykły biały ser)

Cukier puder (do smaku, ok 50 g)

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

 

 

Przygotowanie:

 

Ciasto

W mikserze mielimy płatki owsiane (ja odkładam mniej więcej 2 łyżki, resztę mielę bardzo drobno, dosypuję na koniec te nie zmielone). Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier. w drugiej misce mieszamy wszystkie mokre składniki. Przelewamy je do miski z suchymi, mieszamy łopatką, nie za długo, tylko do połączenia.

 

Przekładamy ciasto do foremek na muffiny, można do samej góry (babeczki rosną tylko trochę). Pieczemy maksymalnie 20 minut w 190º C (mają być trochę lepiące, jeśli będą pieczone za długo, po wystygnięciu mogą się kruszyć, przez obecność płatków owsianych).

 

Można modyfikować przepis wymieniając banany na coś innego – świeże owoce (truskawki!), domowy dżem (z dżemem malinowym są najlepsze), masło orzechowe, nutellę. Poza tym świetnie pasują wszystkie orzechy i suszone owoce. Ważne jest (jeśli nie dodajemy banana) użycie jakiegoś innego mokrego składnika o podobnej objętości, który sprawi, że gotowe babeczki będą wilgotne.

 

 

Krem truskawkowy

Mascarpone mieszamy ze śmietanką, miksujemy do uzyskania gęstego kremu, dodajemy cukier i truskawki albo proszek truskawkowy. Mieszamy delikatnie, przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy babeczki.

 

Krem czekoladowy

Czekoladę topimy w kąpieli wodnej, dodajemy masło orzechowe, mieszamy i przestudzonym kremem smarujemy wierzch babeczek.

 

Krem serowy

Wszystkie składniki dokładnie miksujemy, nakładamy na muffiny.

 

 

Smacznego!

Zobacz inne przepisy Ewy:

INTOtaste: makaroniki prosto z Francji

INTOtaste: drożdżówka z jagodami i kruszonką – smak dzieciństwa

INTOtaste: brownie z masłem orzechowym prosto z USA

INTOtaste: włoski deser

INTOtaste: mini pavlova z czerwonymi porzeczkami – Australia

 

 

http://www.ciastkazkremem.com

 

 

WebRep
currentVote
noRating
noWeight
FacebookTwitterPinterest

Submit a Comment