Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

INTO passion | Grudzień 6, 2016

Scroll to top

Top

No Comments

Angielskie babeczki czekoladowe

Angielskie babeczki czekoladowe
intopassion

Małe, czekoladowe i pyszne. Babczeki z kremem są idealną przekąską oraz ozdobą każdej imprezy. Bardzo łatwe w przygotowaniu! My polecamy przepis Ewy – ciastka z kremem!

Składniki (12 babeczek)

Ciasto
1 i 3/4 szklanki przesianej mąki
2 łyżki kakao
½ łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru pudru
szklanka mleka
1/3 szklanki + 2 łyżeczki oleju roślinnego
1 jajko
1 łyżeczka wanilii
+ ja dodaję zawsze 1 łyżeczkę kawy rozpuszczalnej

Krem

250 g masła (bardzo miękkiego)
500 g przesianego cukru pudru
3 łyżki mleka
1 tabliczka gorzkiej czekolady (o jak najwyższej zawartości kakao), stopionej w kąpieli wodnej i wystudzonej

 

Przygotowanie

Ciasto
Nagrzewamy piekarnik do 200°C. Formę na muffiny wykładamy papierowymi papilotkami.
Mieszamy razem w jednej misce suche składniki, w drugiej mokre. Łączymy ze sobą zawartość obu misek, powstałą masą napełniamy papilotki. Pieczemy babeczki przez 20 minut, wyjmujemy i studzimy (trzeba je wyjąć z piekarnika od razu po upieczeniu, wtedy nie będą się już dalej wysuszać w środku, pozostaną wilgotne).

Krem
Ważne – masło musi być naprawdę bardzo miękkie a cukier puder przesiany – jeśli dodamy cukier puder z grudkami to potem nie da się już ich zlikwidować.
W misie miksera ucieramy masło, aż stanie się bardzo puszyste i jasne. Stopniowo wsypujemy cukier puder i dalej miksujemy, aż zużyjemy cały. Dolewamy mleko i miksujemy dalej, aż masa będzie bardzo lekka i puszysta. Wtedy wlewamy ostudzoną roztopioną czekoladę i miksujemy jeszcze raz do całkowitego połączenia i ubicia.
Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką – gwiazdką (ja używam Wilton 1M) i wyciskamy klasyczną babeczkową rozetkę albo różę.
Ponieważ bazą kremu maślanego jest tłuszcz, świetnie trzymają się na nim ozdoby z masy cukrowej (zdjęcie poniżej), można go również użyć do tortu, który chcecie pokryć w całości masą cukrową.

 

 

Więcej na: http://www.ciastkazkremem.com/

 

 

FacebookTwitterPinterest

Submit a Comment