Cake pops czyli popularne smakołyki z USA
Cake pops czyli ciastka na patyczkach to prosty, szybki i oryginalny sposób na słodką przekąskę. Ciastka na patykach można dowolnie modyfikować i ozdabiać. Zyskały ogromną popularność w Stanach, ale szybko opanowały cały świat. W Polsce są ulubieńcem wszystkich łasuchów. Ewa z bloga Ciastka z kremem podpowiada jak zrobić domowe cake pops!
Składniki na 6 cake popsów
3 babeczki z ciasta biszkoptowego (np. z tego przepisu, może być też kawałek innego ciasta bez nadzienia, babki, piernika
2 łyżki masła orzechowego (może być też masa maślana, masa kajmakowa, masło, serek, solony karmel)
Pół tabliczki mlecznej czekolady (oczywiście może być też biała lub gorzka)
6 patyczków do cake popsów
Posypki, wiórki kokosowe, wiórki czekoladowe, orzechy itp.
W miseczce (albo w mikserze) rozdrabniamy dokładnie ciasto i masło orzechowe, aż powstanie gęsta, gładka i klejąca masa (jeśli za słabo się klei, można dodać więcej masła orzechowego). Schładzamy ją w lodówce przez pół godziny, następnie lepimy 6 jednakowych kulek.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej.
Zanim pokryjemy kulki czekoladą, musimy przymocować je do patyczków. W tym celu końcówki patyczków moczymy w czekoladzie i wkładamy w kulki ciasta, do takiej głębokości, żeby dobrze się trzymały. Kulki na patyczkach wkładamy do zamrażarki na kilkanaście minut, żeby czekolada na patyczku i stężała i żeby ciasto nie pospadało w trakcie zanurzania w czekoladzie.
Polewać cake popsy strużkami czekolady, wtedy zamiast jednolitej warstwy powstają wzorki. Jeszcze nie zastygniętą czekoladę dekorujemy posypkami i orzechami.
Można też przykryć cake popsy masą cukrową i zrobić z nich np. duszki na Halloween.
Wstawiamy całość do lodówki do zastygnięcia np. w szklankach w taki sposób, żeby cake popsy nie stykały się ze sobą.
Gotowe!
Więcej przepisów znajdziecie na: http://www.ciastkazkremem.com
Submit a Comment