Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

INTO passion | Grudzień 22, 2024

Scroll to top

Top

No Comments

INTOmyworld: Inspirations no.4

INTOmyworld: Inspirations no.4
Paulina Grabara

MAJA CHITRO. Jest nocnym markiem, najlepiej pracuje jej się w nocy, dlatego codziennie kładzie się spać ok. 3:00 nad ranem. Redaktor naczelna magazynu on-line enter the ROOM wstaje o 8:00 (oprócz weekendów, gdy pozwala sobie na dłuższy sen), i natychmiast, jeszcze w łóżku sięga po telefon.

 

Dzień zaczyna od sprawdzenia strony internetowej enter the ROOM. Potem facebook, Instagram, a na końcu strona dziennika El Pais. Potem kieruje się do kuchni i w zależności od humoru wybiera kolor kapsułki z kawą. To jej codzienny rytuał.

Studiowała kulturoznawstwo ze specjalizacją sztuka na Uniwersytecie Adama Mickiewicza w Poznaniu. W trakcie zdobyła stypendium naukowe, które pozwoliło jej na naukę w Hiszpanii. Potem przyszedł czas na studia podyplomowe i innowacyjny na rynku polskim kierunek – Design Management w Wyższej Szkole Nauk Humanistycznych i Dziennikarstwa.

Do mediów trafiła nie znając nikogo w Warszawie, wysyłając jedno CV. Przez kilka lat pracowała w K MAG, w którym prowadziła dział design. Od pewnego czasu centrum jej badań i zainteresowań stał się food design. Uczestniczy w targach designu i gastronomii, zwracając uwagę na innowacje, ale też tradycyjną bazę we współczesnym food design. Jako redaktor naczelna enter the ROOM tworzy magazyn online mówiący o kulturze wysokiej przez pryzmat pop, łączący różne obszary kultury w całość. Jej publikacje można znależć w K MAG, KUKBUK, Design Alive, czy naTemat.pl i oczywiście na enter the ROOM.

 

fot. Mateusz Tyszkiewicz

 

 

NUVOL DE LLIMONA

Zapachy to dla mnie często wspomnienia. Zmysł powonienia ma to do siebie, że potrafi przywołać te momenty, o których zdążyliśmy zapomnieć. Perfumy Nuvol de Llimona, których pomysłodawcą jest Najlepszy Cukiernik Świata 2014 – Jordi Roca (współwłaściciel słynnej Celler de Can Roca), przypominają moment kosztowania magdalenki moczonej w mleku z kwaskowatą nutką cytryny, która ujawnia się dopiero po chwili. Jest to zapach absolutnie obłędny, inspirujący, dodający mi energii, a jednocześnie relaksujący.

 

 

SILVIA PEREZ CRUZ


Katalońska pieśniarka, której słucham w drodze do pracy, każdego ranka, na przemian z rockową grupą Vetusta Morla. Lubię hiszpańską muzykę i jej regionalizmy. Pozwala mi na totalny reset przed stresującym dniem.

 

 

KALENDARZ

Bez niego nie istnieję. Wszystko mam zawsze zanotowane ręcznie w kalendarzu z Zara Home. To ważne, bo to właśnie jego forma odpowiada mi najbardziej – jest wygodny, wystarczająco duży, żeby pomieścić moje długie notatki, a jednocześnie wystarczająco mały, żeby nie zajmować zbyt dużo miejsca w torbie. Tam notuję wszystkie ważne daty, spotkania, ale też inspiracje i adresy. Pod tym względem jestem staroświecka – kalendarz w iPhonie odpada!

 

 

DEFONIC.COM

Moje wielkie odkrycie. Rewelacyjna strona zaprojektowana przez Maksima Rozboynikova, na której samemu można zaprojektować relaksujące nas odgłosy. Palone drewno, szum morza, śpiew ptaków, burza, deszcz… Na co tylko mamy ochotę. Dobrze wpływa na koncentrację.

 

 

DOMUS

Jeden z najważniejszych magazynów o designie na świecie. Lubię te przenikliwe, świetnie napisane teksty i wywiady. Źródło głębokiej, profesjonalnej wiedzy o wzornictwie. Strona internetowa www.domusweb.it zachwyca mnie wizualnie. Uwielbiam ją przeglądać, robię to codziennie.

 

 

STREET XO

Restauracja Davida Muñoza w Madrycie – tańsza wersja słynnej, 3-gwiazdkowej Diver XO. W Street XO nie rezerwuje się stolika z kilkumiesięcznym wyprzedzeniem, jak w Diver XO – wchodzi się z ulicy i czeka na miejsce przy barze przez kilkadziesiąt minut. Mimo ogromu zamówień, w otwartej kuchni, kucharze wydają się ze spokojem i skupieniem tańczyć kulinarnego walca, a potrawy podawane na białych kartkach, wyglądają jak dzieła sztuki. Cudowny ekspresjonizm i niebiańskie smaki. Samo miejsce, jak i jego wystrój, szalenie inspirujące.

 

 

APICIUS

Mój ulubiony obecnie magazyn. Skupia się na tzw. high-cuisine, wydawany jest od ponad wieku. Piękne, albumowe egzemplarze ze zdjęciami potraw i portretami najważniejszych obecnie szefów kuchni na świecie. Wszystko okraszone wywiadami tłumaczonymi na języki hiszpański i angielski. Must-have.
ZOBACZ TAKŻE:

INTOmyworld: Inspirations no.1: AGNIESZKA POGORZELSKA

INTOmyworld: Inspirations no.2: EWA SALAMON

INTOmyworld: Inspirations no.3: MAGDALENA STAWIŃSKA

 

 

Submit a Comment