Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

INTO passion | Grudzień 8, 2016

Scroll to top

Top

No Comments

INTOtaste: Produkty bezglutenowe

INTOtaste: Produkty bezglutenowe
intopassion

Dieta bezglutenowa polega na wykluczeniu pokarmów z dodatkiem naturalnych bądź przetworzonych zbóż. Nie oznacza to jednak, że nie może być smaczna.  Jedna z najpopularniejszych włoskich marek produktów bezglutenowych- Le Veneziane jest tego najlepszym przykładem. Bogata oferta pozwala na wybór różnorodnych produktów – od makaronów, po bezglutenowe sosy. 

Początki marki

Marka Le Veneziane dostępna w sklepie API Food została stworzona przez firmę Molino di Ferro. Jej historia sięga początków ubiegłego stulecia, kiedy rodzina Marconato zaczęła wytwarzać mąkę kukurydzianą w starym kamiennym młynie w pobliżu rzeki Brentelle w regionie Veneto.

Wybór najwyższej jakości kukurydzy i wielopokoleniowe doświadczenie wpływają na silną pozycję i popularność produktów wśród osób na diecie bezglutenowej. Produkty są lekko strawne, a jednocześnie posiadają wysokie walory odżywcze, dlatego cieszą się uznaniem  także wśród sportowców i wszystkich dbających o wartościową i lekką dietę.

 

Jak wytwarzany jest makaron bezglutenowy?

Wszystkie formaty makaronów są wytwarzane rzemieślniczą metodą „trafilato in bronzo”, co oznacza, że sita nadające kształt makaronu, są wykonane z miedzi, co pozwala na uzyskanie chropowatej struktury makaronu. Do takiej powierzchni pasty lepiej przylega sos, a Włosi dbają o szczegóły znając najlepiej wszelkie tajniki pysznie przyrządzonego dania makaronowego.

Na szczególną uwagę zasługują bezglutenowe lasagne, czyli danie, które dla osób chorych na celiakię, będących na diecie bezglutenowej mogło wydawać się zabronione, czy trudne do wykonania. Lasagne Le Veneziane można przyrządzić w prosty sposób: bez uprzedniego gotowania płatów ciasta wystarczy włożyć je do piekarnika z dodatkami według swojego ulubionego przepisu i danie gotowe. Lasagne są także produktem dla vegan, ponieważ nie zawierają jajek.

 

 

 

Produkty marki Le Veneziane:

– linia makaronów bezglutenowych w różnych formatach: penne, rurki, kolanka, wstążki, spaghetti

– lasagne bezglutenowe, bez jajek

– sosy bezglutenowe: pesto, ragu’ bolognese, pomidorowy sos z bazylią (produkt ekologiczny)

– mąka kukurydziana do polenty instant

 

Produkty dostępne są w sklepie: www.sklep.kuchnia-wloska.com.pl

Zobacz także:

INTOtaste: CZEKOLADA

INTOtaste: Parmezan

Podróż po włoskie smaki

FacebookTwitterPinterest

Submit a Comment