Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

INTO passion | Grudzień 10, 2016

Scroll to top

Top

No Comments

INTOtaste: Quinoa czyli komosa ryżowa

INTOtaste: Quinoa czyli komosa ryżowa
Paulina Grabara

Naturalnie nie posiada glutenu, przez co jest idealnym składnikiem diety. Spożywana jest jak kasza, choć „technicznie” rzecz biorąc komosa ryżowa to ziarna. Ma niski indeks glikemiczny i wysoką zawartość błonnika, przez co doceniana jest przez dietetyków.

 

Quinoa czyli komosa ryżowa uprawiana jest w Ameryce Południowej i stanowiła podstawę żywieniową Inków i Azteków.

Czy wiecie, że rok 2013 ogłoszony został Międzynarodowym Rokiem Komosy Ryżowej przez ONZ?

 

Znane są 3 rodzaje ziaren:

– komosa biała uważana za najbardziej delikatną

– komosa czerwona i czarna – twardsza i bardziej chrupka. Podczas gotowania nie pęcznieje.

 

 

Korzyści:

– jest źródłem pełnowartościowego białka; zawiera wszystkie aminokwasy dzięki czemu jest idealnym pożywieniem dla wegetarian

– zawiera prawie 2 razy więcej błonnika niż pozostałe zboża

– duża zawartość B2 pozwala na zwiększenie metabolizmu

– zawiera dużo żalaza, przez co zalecana jest weganom i wegetarianom

– bezglutenowe źródło węglowodanów

– zawiera wapń, fosfor, żelazo, witaminę E oraz kwasy omega-3

– ma niski indeks glikemiczny.

 

 

Z czym łączyć, jak podawać:

– z pieczonymi warzywami

– zamiast kaszy czy ryżu jako dodatek do dań

– idealna jako składnik sałatki

– idealnie komponuje się z pestkami czy nasionami

 

 

Quinoa od pewnego czasu staje się coraz popularniejsza i coraz częściej natrafiam na zawierające ją dania w warszawskich restauracjach. Mnie najbardziej smakuje quinoa w lekkiej sałatce – z surowymi czy pieczonymi warzywami, z awokado, pestkami.

Oto, gdzie wybieram się na sałatkę z quinoa w Warszawie:

 

KITCHEN

ul. Widok 8

Sałata Quinoa i pieczone warzywa

Komosa biała, marchew, pieczarka Portobello, grillowane warzywa, prażone pestki, żurawina suszona, halloumi, 1/2 awokado, szpinak i sałata

Cena: 31 PLN

 

 

 

KIK FIT-BAR

ul. Szpitalna 5

Sałatka z komosą i jarmużem

Czerwona komosa, jarmuż, szpinak, czarna fasola, zielona fasola, cebula, papryka, pomidory, dressing na bazie oleju lnianego z pestkami słonecznika i dynii

Cena: 22 PLN

 

Moje ulubione przepisy z blogów:

 

KWESTIA SMAKU

Sałatka z komosą ryżową, grillowanym kurczakiem, papryką i hummusem

Przepis: http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/kurczak/salatka_z_kurczakiem_quinoa/przepis.html

 

Komosa ryżowa z brokułami i orzeszkami pinii z sosem musztardowym chilli

Przepis: http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/brokuly/quinoa_z_brokulami/przepis.html

 

JADŁONOMIA

Zimowa sałatka z komosy ryżowej z pieczonymi warzywami, syropem klonowym i orzechami laskowymi

Przepis: http://www.jadlonomia.com/2014/01/zimowa-saatka-z-komosa-ryzowa.html

 

 

 

ZDROVE KARMELOVE

Sałatka z ciecierzycy i quinoa na pieczonym bakłażanie

Przepis: http://zdrovekarmelove.blogspot.com/2014/06/saatka-z-ciecierzycy-i-quinoa-na.html

 

FacebookTwitterPinterest

Submit a Comment