Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

INTO passion | Grudzień 4, 2016

Scroll to top

Top

No Comments

Moda na bajgle

Moda na bajgle
Marta Romanowska

Podczas Paryskiego Fashion Weeku bez wątpienia można zobaczyć najnowsze trendy i to nie tylko te w modzie, ale także w jedzeniu. To co jest na topie w największych miastach europejskich, bardzo szybko pojawia się i w Polsce. Niedawno było sushi, potem burgery teraz natomiast moda na slow food przybrała formę bajgli.

Bajgle kojarzą nam się najczęściej z kuchnią amerykańską. Nic bardziej mylnego. Jest to tradycyjny żydowski wypiek który pojawił się w Europie (podobno po raz pierwszy w Polsce) już w XVII wieku. Później żydowscy imigranci na początku XX wieku zabrali je ze sobą do Ameryki. Teraz natomiast Paryż oszalał na ich punkcie. Każde modne miejsce musi mieć w swoim manu właśnie bajgle. Trudno się dziwić. Nie dość że są dużo zdrowsze niż hamburgery (szczególnie te z pełnoziarnistej mąki) to można je dostać w najróżniejszych wariacjach. Od słonych z kurczakiem, wołowiną lub chevrem po słodkie z nutellą czy karmelizowanymi jabłkami.

 

 

Mimo że bary i restauracje z bajglami powstają w zaskakującym tempie na niemal każdej paryskiej ulicy, to tych najlepszych należy szukać w najbardziej „modnych” częściach Paryża jak np. w 2 czy 4 dzielnicy. W czasie zwiedzania miasta warto zajrzeć na szybki lunch do jeden z restauracji sieci Bagelstain. Kładą oni ogromny nacisk na jakość swoich produktów. Pieczone na miejscu bajgle są przygotowywane z najwyższej jakości mąki, a wszystkie warzywa zawsze świeże. Dodatkowo uwagę zwraca ciekawy barowy wystrój z cytatami na ścianach oraz zdjęcia sławnych osób z bajglami.

 

 

Następnym miejscem jest Ari’s bagels, jedna z pierwszych restauracji gdzie można było zjeść w Paryżu bajgle. Bar zaskakuje wyjątkową ilością kombinacji w zamawianiu bajgli. Nie jedna osoba potrzebuje więcej niż 10 minut żeby zdecydować się na swój ulubiony wariant. Poza bajglami bar zachwyca pysznymi deserami, szczególnie kruszonką z owocami leśnymi.

 

 

Podczas zwiedzania Centrum Pompidou i Le Marais warto tez wstąpić do Bagel Market. Ten niewielki lokal w samym sercu Le Marais proponuje nam chwilę odpoczynku przy smacznej przekąsce. Atmosfera miejsca pozwala nam się przenieść do nowojorskiego baru. Trudno się dziwić, iż Bagel Market trafił do przewodnika „USA a Paris”.

 

 

 

Także w Polsce powoli pojawiają się restauracji z bajglami. Jedną z najbardziej popularnych jest krakowska Bagelmama. Miejsce założone zostało 9 lat temu przez mieszkającego w Krakowie amerykanina Nava De Kime. Ponieważ bar położony jest w samym centrum krakowskiego Kazimierza, idealnie nadaje się na lunch podczas zwiedzania miast

W Warszawie natomiast poszukiwania bajgli można zacząć od powiśla. Znajdziemy je tam w kawiarni SAM, gdzie po zjedzonym śniadaniu lub lanchu możemy też kupić przepyszne pieczywo do domu.

W bułka przez bibułkę możemy delektować się bajglami już od samego rana. W ich menu znajdziem m.in przepyszne wersje śniadaniowe z omletem, boczekiem, pomidorem i serekiem śmietankowy.

 

W centrum Warszawy bajgle możemy znaleźć w my’o’my. Ostatnią specjalnością jest ten z pieczoną kaczką marynowaną w miodzie.

Zobacz także:

Amerykański hamburger królem Warszawy

Najlepsze Pieczywo w Warszawie

 

 

 

 

 

FacebookTwitterPinterest

Submit a Comment