Belgijskie fryty w Polsce!
- Anna Matyjewicz
- On lipca 13, 2013
Czas na frytki! Hamburgery podbiły ulice i nadal na nich królują, ale kroku dotrzymują im dzielnie belgijskie fryty. Grube, chrupiące i z domowymi sosami. To idealna i szybka przekąska. Gdzie zjemy najlepsze belgijskie fryty w Polsce? Oto nasze typy.
Zaczynając od historii..Jest kilka wersji powstania frytek – na pierwszym miejscu Francuzi przypisują sobie ten wynalazek, a także Amerykanie i Anglicy. I żadne z tych typów nie jest prawidłowe. Frytki pochodzą z Belgii, a dokładnie z miasta Dinant. Hodowla ziemniaków rozpoczęła się w Belgii w XVII wieku. Nie ma dokładnych informacji na temat, kiedy usmażono pierwsze frytki (początkowo smażono małe rybki pocięte w paski, które później – w dobie kryzysu zastąpiono paskami ziemniaków). W 1857 roku pojawił się już pierwszy bar z frytkami (Fritzu), w którym kupić można było małą i dużą porcję frytek.
Prawdziwą karierę frytki rozpoczęły w trakcie trwania I Wojny Światowej. Wtedy to, Anglicy wspierali militarnie Belgię, którzy natychmiast zachwycili się tym belgijskim przysmakiem, nadając mu francuską nazwę – french fries. Od tej pory fryty stanowiły najlepszą przekąskę w Belgii, rozszerzając się stopniowo na inne kraje.
Obecnie frytki są najpopularniejszą przekąską na całym świecie. W Polsce kojarzone głównie z popularnymi sieciówkami, gdzie można zjeść cienkie, tłuste frytki z dodatkiem ketchpu. Teraz fryty możemy kupić w niewielkich, ulicznych budkach. Ich sekret polega na tym, że smaży się je dwa razy – w różnych temperaturach. Dzięki temu frytki mają rumianą chrupiącą skórkę i są miękkie, a jednocześnie nienasiąknięte tłuszczem. Do tego dodaje się ręcznie robione różnorodne sosy. To naprawdę szybka i pyszna przekąska. A gdzie zjemy najlepsze frytki w Polsce? Oto kilka naszych typów.
Zaczynamy od Warszawy:
OKIENKO
To mały lokal w którym przez okienko kupimy przepyszne domowe frytki. Do tego mamy bardzo szeroki wybór świetnych sosów: koktajlowy, salsa, jalapeno, fistaszkowy i wiele innych oryginalnych smaków. Osobiście polecamy sos z suszonych pomidorów. Do wyboru mamy dwie porcje: dużą i małą. Należy połączyć fryty z oryginalnymi sosami i mamy idealną przekąskę! Dla nas pycha!
Polna 22, Warszawa
BELGIJKI
Tym razem przenosimy się do Gdańska, gdzie również dostaniemy pyszne domowe fryty. Mała budka w barwach belgijskiej flagi, otwarta do późnych godzin wieczornych również oferuje grube fryty belgijskie. Tu także dostaniemy pyszne, domowe sosy – od serowo-czosnkowych, po amerykański, andaluzyjski i samuraj! Warto sprawdzić!
ul. Kołobrzeska 2 (koło przystanku SKM Przymorze), Gdańsk
FRYTKA BAR
W Krakowie domowe frytki możemy skosztować w barze Frytka. Dobre frytki w ładnym opakowaniu z logo firmy. Frytki dostępne są w dwóch wersjach – małej i dużej. Dobrze wysmażone i miękkie w środku. Dla tych, którzy wybierają się do Krakowa, polecamy ten lokal!
Osiedle Jagiellońskie 7, Kraków
FRITERIE
Mamy kolejny lokal w Warszawie serwujący znakomite fryty. Na ulicy Hożej mieści się mały lokal w którym frytki przyrządzane są według belgijskiej receptury. Friterie to kolejny lokal w którym zjemy przepyszne, dobrze wysmażone i grube fryty z przeróżnymi sosami. Nie można pominąć tego miejsca!
Hoża 42, Warszawa
Czytaj także:
Amerykański hamburger królem Warszawy
Must see: Zielony Żoliborz , warszawska Praga
Submit a Comment