INTOfood: kulinarne zabawy no2
- Paulina Grabara
- On lutego 23, 2015
W powietrzu zapachniało wiosną, a my właśnie wróciliśmy z Wietnamu. To poskutkowało niedzielnymi lekkimi smakami – pomelo w roli głównej oraz różowymi tulipanami.
Zakochani w owocach morza i azjatyckich smakach zdecydowaliśmy się na dwie lekkie, ale dzięki makaronowi całkiem pożywne potrawy. Kupiliśmy omułki, krewetki i pomelo, które pochłanialiśmy w dużych ilościach na śniadanie na Wietnamie. Tym razem jednak inspiracją był popularny przepis na tajską sałatkę z tym ultra smacznym owocem.
SAŁATKA Z POMELO
SKŁADNIKI:
– 1 duże pomelo
– pęczek cebuli dymki
– opakowanie krewetek
– świeża bazylia
– świeży ogórek
– sałata
– kokos
– pieprz chilli
– sos: sos rybny, sos sojowy, limonka
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Pomelo obieram ze skórki na cząstki w taki sposób, aby pozbyć się błonek pomiędzy poszczególnymi częściami owocu. Połowę ogórka również obieram ze skórki, wykrawam wnętrze z pestkami i kroję go w kostkę. Następnie szczypiorek od dymki oraz świeżą bazylię kroję na części podobnej wielkości. Do tego dodaję kilka liści sałaty, rwąc je na średniej wielkości kawałki. Ja wybrałam sałatę maślaną, ale fajnie smakuje też karbowana.
Krewetki (paczka- 250 gram) wrzucam na wrzącą wodę na 3 minuty. Po ostygnięciu dodaję do miski.
Kawałek kokosa kroję na drobne części (ja użyłam naturalnego kokosa, ale można też użyć takiego z paczki do pieczenia), a następnie wrzucam na patelnię – gdy stanie się złocisto-brązowy dodaję do sałatki.
Całość delikatnie prószę pieprzem chilli – ważne aby nie przesadzić z jego ilością, gdyż dla niektórych zbyt pikantna sałatka będzie niezjadliwa.
Z kolei miłośnikom ostrych smaków polecam posiekaną papryczkę chilli.
Sos należy sporządzać wedle preferencji smakowych – ja najpierw kropię całą sałatkę limonką (alternatywnie sokiem z cytryny lub grejpfruta), a następnie w tych samych proporcjach łączę sos rybny i sos sojowy. Do smaku można dodać jeszcze trochę brązowego cukru – mnie naturalna słodycz pomelo i kokosa zdecydowanie wystarczają.
OMUŁKI ZE ŚWIEŻYMI POMIDORAMI
SKŁADNIKI:
– omułki (250 gram)
– świeże pomidory (użyliśmy 4 sztuki)
– świeża bazylia
– świeże oregano
– suszony tymianek
– pieprz do smaku
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Parzę pomidory i ściągam z nich skórkę. Następnie kroję je w kostkę, podobnie jak świeżą bazylię i oregano. Wrzucam wszystko na rozgrzaną patelnie, najpierw przez chwilę (do momentu przywierania) mieszam na dużym ogniu, następnie przykręcam ogień. Dodaję tymianek i pieprz do smaku. Próbuję sos i gdy uznam, że jest już gotowy dodaję omułki. Gotuję je w sosie przez kilka minut dodając raz jeszcze bazylię, oregano, tymianek i pieprz – nieprzyprawione omułki zmieniły intensywność przypraw w daniu.
Gotową potrawę wyjmuję na miseczkę i dekoruję świeżą bazylią.
Z czym podawać lekkie i smaczne omułki z pomidorami? Z bagietką, kaszą lub jak my z makaronem. Zdecydowaliśmy się na dwukolorowy makaron z atramentem z kałamarnicy.
Smacznego!
Submit a Comment