Święta first minute – co możemy przygotować wcześniej na świąteczny stół?
Okres świątecznych przygotowań to czas wytężonej pracy. Dobra organizacja i rozplanowanie wszystkich zadań, to podstawa by uniknąć świątecznej paniki, a w Wigilię i kolejne dni Świąt znaleźć czas na wytchnienie dla siebie i najbliższych.
Przepis na radosne, a przede wszystkim spokojne Boże Narodzenie, jest prosty i bazuje na przygotowaniu odpowiedniego planu. Stworzenie listy zakupów, ułożenie menu, które zagości na świątecznym stole, czy wreszcie wcześniejsze przygotowanie niektórych wypieków, pozwolą cieszyć się z tego świątecznego czasu. Rozwiązaniem są bakaliowe ciasta, które spokojnie można upiec na kilka dni przed świętami. Świąteczny piernik, keks czy ciasteczka korzenne nabiorą wówczas odpowiedniego bakaliowego smaku i aromatu. Poniżej znajdziecie kilka naszym zdaniem najciekawszych i prostych przepisów, które przygotowywać możecie już teraz!
Świąteczny keks
Składniki:
- 4 jajka
- pół szklanki soku pomarańczowego
- 300 g masła
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 10 g proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 5 g proszku do pieczenia
- 1 opakowanie (90 g) mieszanki keksowej Bakalland
- 50 g rodzynek sułtańskich Bakalland
- 50 g żurawiny Bakalland
Składniki wyjmujemy z lodówki i pozostawiamy do ogrzania w temperaturze pokojowej. Sok pomarańczowy wlewamy do garnka, podgrzewamy. Dodajemy do niego mieszankę keksową. Dokładnie wszystko mieszamy i odstawiamy na pół godziny, do momentu, kiedy bakalie wchłoną cały sok. W między czasie piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 stopni. Do wcześniej przygotowanej miski wkładamy masło i przy pomocy miksera ubijamy je na najwyższych obrotach, przez 5 minut, aż nabierze puszystości. Do masła stopniowo wsypujemy cukier puder, nie przestajemy ubijać. Dodajemy jajka, ubijając wszystko po każdym dodanym jajku. Następnie wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia przy zmniejszonych obrotach miksera. Miksujemy powoli do momentu połączenia składników. Dodajemy mieszankę keksową, rodzynki i żurawinę. Masę przelewamy do wcześniej przygotowanej formy (papier do pieczenia na spód, boki posmarowane masłem). Pieczemy przez około 45 – 50 minut (w zależności od rodzaju piekarnika, sprawdzamy ciasto patyczkiem). Po wyjęciu z piekarnika studzimy. Tak przygotowany keks trzymamy pod przykryciem, aby nie stracił wilgotności. Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.
Ciasteczka korzenne z bakaliami
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 25 dag masła
- 2 jajka
- 15 dag cukru pudru
- 10 g proszku do pieczenia
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- 100 g rodzynek sułtańskich Bakalland
- 100 g żurawiny Bakalland
- 100 g posiekanych migdałów Bakalland
- szczypta cynamonu
- przyprawa do piernika
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy, siekamy z masłem. Dodajemy cukier puder, żółtko, miód, bakalie, przyprawę do piernika, cynamon. Ciasto zagniatamy, aż do osiągnięcia jednolitej masy. Gotowe zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę. Następnie ciasto wałkujemy na grubość pół centymetra. Wycinamy z nich kształty za pomocą foremek lub szklanki. Układamy je na blasze i smarujemy białkiem. Blachę wkładamy do wcześniej nagrzanego, do temperatury 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 15 minut.
Piernik z bakaliami
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 2 jajka
- 125 g masła
- 350 g powideł śliwkowych
- 3/4 szklanki cukru
- 10 g kakao
- 1 szklanka mleka
- 15 g sody oczyszczonej + szczypta soli
- 150 g orzechów włoskich Bakalland
- 100 g rodzynek sułtańskich Bakalland
- 150 g moreli Bakalland
- 150 g śliwek Bakalland
- przyprawa do piernika
- płatki migdałowe Bakalland do dekoracji
Masło ucieramy razem z cukrem i jajkami. Do puszystej, gładkiej masy dodajemy przesianą mąkę z sodą i resztę składników: szklankę mleka, kakao, powidła śliwkowe. Na sam koniec dodajemy posiekane bakalie. Tak przygotowaną masę przekładamy do natłuszczonej formy posypanej bułką tartą. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 45 minut, ciasto sprawdzamy patyczkiem. Gotowe i wystudzone możemy polać polewą czekoladową i ozdobić płatkami migdałowymi.
Smacznego!
Submit a Comment