Trentino – kraina szlachetnego smaku
Trentino to kraina obfitująca w najwspanialsze smaki. Od musującego Trentodoc – czyli jednego z najszlachetniejszych win regionu, poprzez jabłka z Val di Non i produkowane z nich przetwory, skończywszy na wyśmienitym serze Trentingrana.
Region poszczycić się może tradycją uprawy winorośli czy serowarstwa, sięgającą daleko wstecz. Ta bogata tradycja znalazła swoje ujście we współczesnej kuchni. Doskonałym przykładem jest fakt, że w ubiegłorocznej edycji przewodnika Michelin znalazło się aż sześć restauracji z terenu prowincji. Dlatego fani włoskiej kuchni na pewno znajdą coś dla siebie. Sekret tkwi w połączeniu jakości i tradycji serwowanych potraw. I tak w miejscowości Moena w Val di Fassa od sześdziesięciu lat dania tradycyjnej regionalnej kuchni podaje się w restauracji Malga Panna. Z kolei Madonna di Campiglio szczyci się kuchnią Stube Hermitage. Lokalne świeże produkty, sezonowe warzywa i owoce, a nawet woda czerpana z górskich ujęć – to sekret restauracji Osteria Tipica Trentina. Dania opierają się przede wszystkim na prostych, tradycyjnych przepisach.
Trentino to także kraina winnic i serów. Najbardziej znanym i cenionym winem regionalnym jest produkowane tradycyjnymi metodami, musujące wino Trentodoc. Warto również wspomnieć o Marzemino, “czerwonym nektarze”, uwiecznionym w libretcie opery “Don Giovanni”. Koneserów zachwyci z pewnością czerwone wytrawne Teroldego Rotaliano Doc. Przyjemne odczucie smaku owoców z gorzkawą nutą to wizytówka białego wina Nosiola. Wśród serów “króluje” ser twardy z mleka krowiego Trentingrana, Casolèt – delikatny ser o mleczno-ziołowym smaku i biały, półtłusty Puzzone di Moena o intensywnym zapachu. Nie można zapomnieć także o jabłkach, z których słynie dolina Val di Non. Uprawa odbywa się tylko i wyłącznie z użyciem tradycyjnych, naturalnych metod.
Submit a Comment