Przepis na długi weekend
- intopassion
- On maja 2, 2013
Trwa długi majowy weekend. Jedni wyjechali na urlopy lub działki. Inni pozostali w swoich domach, ale nie próżnują: zaczynają właśnie sezon grillowy lub szykują piknikowe kosze. My zapytaliśmy kilka osób o ich przepis na Majówkę. Mamy nadzieję, że nasze przykłady zainspirują Was do próbowania nowych smaków nie tylko w nadchodzący weekend!
Magda Bulera-Payne, autorka bloga magdabulera.blogspot.com
Tym, którzy nie wyjechali na majówkę na południe Europy, polecam wizytę w nowej warszawskiej restauracji Oliva. Na gości czekają tam włoskie i greckie oliwy z ekologicznych upraw, a także pyszne dania z karty skomponowanej przez szefa kuchni Łukasza Żuchowskiego. Osobiście polecam doskonałą zupę z pieczonych pomidorów, podawaną z kroplą zielonego pesto i chmurką śmietany. Rozgrzeje każdego zmarzlucha w ten chłodny majowy weekend! Spacerując po warszawskim Nowym Świecie, wystarczy skręcić w ulicę Ordynacką, by znaleźć się na oliwnym szlaku.
Małgorzata Białobrzycka, dziennikarka i stylistka Viva Moda i Viva
Tradycyjny grill majówkowy to przede wszystkim mięso w roli głównej ale przy odrobinie kreatywności warzywa i owoce też mogą doskonale sprawdzić się na ruszcie. Moja wegetariańska propozycja na majówkę to- pieczone brzoskwinie z kozim serem oraz pietruszki pieczone z sosem malinowym.
Brzoskwinie z rusztu z kozim serem
Brzoskwinie dzielimy na połówki, skrapiamy oliwą i podpiekamy na grillu aż zarumienią się z obu stron (najpierw stroną bez skóry). Na gotowe brzoskwinie kładziemy po łyżce koziego twarogu i szczyptę świeżo pokrojonej papryczki chilli (bez pestek). Skrapiamy miodem podgrzanym uprzednio na patelni z kwiatami lawendy. Posypujemy do smaku pieprzem.
Pietruszka pieczona z musem malinowym
Biały korzeń pietruszki obieramy i kroimy wzdłuż na pół. Obtaczamy pietruszki we wcześniej przygotowanym sosie. (Sos: 3 łyżki oliwy, 2 łyżki miodu najlepiej spadziowy lub gryczany, tymianek, sól, pieprz). Korzenie obtoczone w sosie wkładamy na grill i przypiekamy do momentu aż będą rumiane i miękkie. Podajemy polane musem ze zmiksowanych malin z odrobiną oliwy i octu balsamicznego.
Anna Gidyńska, autorka bloga Polskie South Beach
Grillowany łosoś – w zależności od pogody z grilla lub z patelni grillowej. Przepis na 2 porcje:
500 g łososia
łyżka oliwy
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
oregano
150g rukoli
łyżka soku z cytryny
Zmieszać oliwę, posiekany czosnek, oregano, sól, pieprz i sok z cytryny. Połową marynaty posmarować łososia i odstawić na 15 minut.
Drugą połowę marynaty wymieszać z rukolą. Rozłożyć rukolę na talerzach. Rozgrzać patelnię grillową. Ułożyć łososia skórą do góry, grillować 3 minuty, przekręcić tak, żeby powstała kratka na powierzchni ryby. Grillować kolejne 3 minuty. Ostrożnie przewrócić, grillować po drugiej stronie około 2 minut.
Rozłożyć na rukoli, podawać od razu.
Magda Bębenek, Magu Bee, autorka i podróżniczka
Jestem zwolenniczką jedzenia w miarę możliwości surowych wegańskich potraw, więc moim szybkim daniem na majówkę byłyby wrapy owocowe w musie z kiwi, świetne szczególnie dla opornych jeśli idzie o jedzenie sałaty.
Będziemy potrzebować:
pokrojonych w łódeczki jabłek i bananów
umytych liści sałaty lodowej
zblendowanego kiwi
Przepis? Pojedyncze kawałki pokrojonych jabłek i bananów zawinąć w indywidualne liście sałaty i polać musem z kiwi, które wystarczy obrać i zblendować. Przygotowanie całości zajmie nam 10 minut, a połączenie faktury chrupiącej sałaty i jabłka z delikatnością banana i musu da smakowity, zaskakujący efekt. Takich wrappów Wasi znajomi jeszcze nie jedli!
Ania Matyjewicz, INTOpassion
Mam trzy niezawodne przepisy.
Błyskawiczna sałatka – idealna do mięsa:
Liście świeżego szpinaku, pomidor i do tego sos winegret albo po prostu oliwa z oliwek z drobno pokrojonym czosnkiem! Pycha!
Pasta do bagietki, albo pumpernikla:
Awokado kroimy w drobną kostkę, do tego pokrojone w drobną kostkę jajko na twardo – doprawiamy musztardą francuską, solą i pieprzem. Dodatkowo można skropić trochę cytryną.
Nachosy z guacamole domowej roboty:
Guacamole – awokado, czerwona cebula, kilka kropel cytryny/limonki i oliwy z dodatkiem soli i kolorowego pieprzu.
Paulina Grabara, INTOpassion
Gotowanie, krojenie, szatkowanie, przyprawianie. Pierwszy krok to zakupy – proponuję lokalny warzywniak: wybieramy najbardziej dorodne, sezonowe warzywa: brokuły, brukselkę, pietruszkę, cukinię, fenkuł. Kto lubi dla koloru niech doda czerwoną, zieloną i żółtą paprykę, małe pomidorki i bakłażany. Do tego świeże zioła: tymianek, rozmaryn. Pieczarki kroimy w ćwiartki, bakłażany w plastry – zresztą wedle uznania. Potem już tylko grillujemy lub wstawiamy tackę do piekarnika. Idealne jako przekąska, dodatek do mięsa lub jako danie główne – wtedy możemy dodać małe ziemniaczki. Sytość gwarantowana.
Michał Grabara, INTOpassion
Grillowana polędwica wołowa (przepis na 4 porcje):
1 kg polędwicy wołowej, oczyszczonej z włókien
pół szklanki oliwy
1/4 szklanki słodkiego sosu chili
1/4 szklanki sosu sojowego
główka czosnku
garść ziół prowansalskich
Wymieszać oliwę, sos chili, sos sojowy, wycisnąć czosnek i posypać ziołami prowansalskimi. Pozostawić polędwicę w tak przygotowanej marynacie w lodówce przez 3-4 godziny. Następnie pokroić ją na steki grubości 3-4 cm i grillować dwa razy po dwie minuty z każdej strony.
Submit a Comment