Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

INTO passion | Listopad 19, 2018

Scroll to top

Top

No Comments

Różnorodność w życiu, jedność w kuchni

Różnorodność w życiu, jedność w kuchni
Paulina Grabara

Wydarzenia kulinarne, które na długo zapadają w pamięci, można policzyć na placach jed-nej ręki. Przykładem z pewnością jest, zrealizowany w ubiegłym roku przez Hotele SPA Dr Irena Eris, unikatowy projekt Dr Irena Eris Tasty Stories, uznany za jedno z najciekawszych wydarzeń, które odmieniło polską gastronomię.

 

cover-one-final-left_kadr

 

Dr Irena Eris Tasty Stories to rozłożone na miesiące przedsięwzięcie, przybliżające historie o lokal-nych producentach, których praca przekłada się na efekt w postaci uczciwych i smakowitych pro-duktów wykorzystywanych przez szefów kuchni Hoteli SPA. Smakowite opowieści w formie wywia-dów zilustrowanych galerią zdjęć oraz w postaci miniatur lmowych uwiarygadniają menu szefów kuchni i pozwalają spojrzeć na kuchnię przez pryzmat kapitału kulturowego. Kuchnia oparta na lokalnych i sezonowych produktach, odwołująca się do bioróżnorodności, jak i towarzyszące jej zwyczaje kulinarne, to bezcenna część niematerialnego dziedzictwa kulturowego.

Zwieńczeniem każdej edycji są dwa wyjątkowe weekendy poświęcone degustacjom i spotkaniom z boha-terami Dr Irena Eris Tasty Stories w Hotelu SPA Dr Irena Eris w Krynicy-Zdroju i na Wzgórzach Dylewskich. Punktem kulminacyjnym każdego wydarzenia jest kolacja mająca charakter degustacyjny i wydana w nieco-dziennych okolicznościach przez szefów kuchni Hoteli SPA oraz ich przyjaciół zaproszonych do współpracy. Ten arcyciekawy projekt ma swoją kontynuację także i w tym roku. Tematem tegorocznej edycji jest Różnorodność w życiu, jedność w kuchni. Poznawać będziemy smakowite, pełne soczystej treści, doprawio-ne prawdziwymi emocjami opowieści o kuchni, produktach oraz o ludziach, którzy je tworzą. Bohaterowie choć bardzo się od siebie różnią – pochodzeniem, wiekiem, tradycją rodzinną – to łączy ich zamiłowanie do tego, co robią oraz fascynacja światem kuchni. Bo jedzenie nie tylko zaspokaja jedną z podstawowych potrzeb istnienia, ale i daje poczucie bezpieczeństwa, własnych korzeni, tożsamości i doświadczeń. Bohate-rami smakowitych opowieści beskidzkiej edycji są ONI – Janusz Myjak, szef kuchni restauracji Szósty Zmysł w Hotelu SPA Dr Irena Eris Krynica-Zdrój i jego żona, przepojony ekologicznymi ideałami hodowca krów rasy limousine z bratem weterynarzem, to również zakochana w Beskidzie Sądeckim przewodniczka oraz strażak krynicki.

 

SLK_0946_kadr

 

Podążając szlakiem mazurskim, poznamy natomiast gotujące kobiety – ONE. Bohaterkami lmowych portretów stały się kobiety – Agnieszka Wilbrandt szefowa kuchni Restauracji Oranżeria w Ho-telu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie oraz młoda i ambitna cukierniczka, lokalne producentki, których produkty są prawdziwą chlubą Mazur i Warmii. Ich smakowite historie w postaci lmowych opowieści, można odkrywać na portalu DrIrenaErisTastyStories.com, a także na facebooku wspierającym komunikację projektu.

Tegoroczne opowieści Dr Irena Eris Tasty Stories będą miały swój nał podczas dwóch, ob tujących w różnorodne wydarzenia, wyjątkowych weekendów. 14-16 września w Hotelu SPA Dr Irena Eris Krynica Zdrój z plenerową Kolacją ONI przygotowaną przez gospodarza wieczoru szefa kuchni Restauracji Szósty Zmysł w krynickim Hotelu SPA Janusza Myjaka i zaproszonych do współpracy przyjaciół Marcina Sołtysa (szef kuchni Restauracji Filipa 18) i Pawła Krasa (szef kuchni Restauracji Bottiglieria 1881). Dzień wcześniej, w piątkowy wieczór, gości czeka seans lmowy w kinie letnim – arcyciekawy dokument „W obronie je-dzenia”.

Drugie spotkanie będzie miało miejsce 19-21 października w Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie, gdzie w piątek wieczorem znowu rozświetli się Rybakówka, a jej wnętrza wypełni atmosfera de-gustacji i spotkań m.in. z lokalnymi producentami. Sobotnie grande nale poprzedzi seans lmowy, gdzie głos zabiorą „Boginie jedzenia”.

Wieczór uświetni ekskluzywna Kolacja ONE, którą wydadzą, po raz pierwszy łącząc siły, trzy niezwykłe kobie-ty szefowe kuchni. Agnieszka Wilbrandt szefowa kuchni Restauracji Oranżeria w Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie oraz zaproszone do współpracy nadzwyczajne kobiety, uczestniczki Top Chef – Mariola Monczak (szef kuchni Restauracji Pod Papugami) i zwyciężczyni Top Chef 2018 Sylwia Stachyra (założycielka „CookShe by Sylwia Stachyra”, szkoleniowiec i konsultant restauracyjny w jednej osobie).

SLK_9774_OK_press

Zobacz Zwiastun Dr Irena Eris Tasty Stories

STYLISH PAPER x INTOPASSION.COM

 

Submit a Comment