SMAKI POLSKI
- Paulina Grabara
- On kwietnia 25, 2018
Smaki Polski tworzą kuchnie z całego świata. Za najlepszymi smakami „stoją” wspaniali ludzie – z jednej strony wizjonerzy, z drugiej rzemieślnicy – zakochani w jedzeniu. Po raz kolejny w STYLISH PAPER prezentujemy kilka ekstra miejsc, które lubimy odwiedzać jeżdżąc po Polsce.
DOBRY ROK/ CZĘSTOCHOWA
Prowansalski klimat i doskonała kuchnia – wiosną w sezonowej karcie zjecie tu dorsza na pęczaku ze szpinakiem i marchwią czy filet z piersi kaczej z puree ziemniaczanym z Pak-Choi z karmelizowanymi warzywami. Stałą pozycją jest niezmiennie wspaniały tatar, stek i najlepsze tiramisu w mieście, serwowane ze słonym karmelem i gruszką. W karcie win znajdziecie prawdziwe perełki z polskich winnic.
FEDDE BISTRO/GDYNIA
Prostota, ponadczasowość i nienachalna elegancja – tak opisuje się sam lokal i trudno się z tym niezgodzić. Świeżość i lokalne produkty są podstawą autorskiej kuchni Jacka Fedde, szefa kuchni i właściciela bistro. Lokal stawia na połączenia: zjecie tu ravioli z homarem, pierogi z jeleniem, troć z puree z dyni, czerwoną soczewicą i marmoladą pomidorową.
PHO SHOP/ Łódź
Specjalnością nowego miejsca na ulicy Tuwima jest wietnamski bulion, jak w skrócie można opisać zupę Pho. Poza tradycyjnym przepisem znajdziemy tu wersję wegańską, a fani ostrzejszych smaków powinni spróbować zupy koreańskiej z kimchi. Inne dania w krótkim menu to przygotowywane na parze bułeczki bao czy “załadowane” frytki np. z kaczką.
ARTBISTRO STALOWA52/Warszawa
ARTBISTRO STALOWA 52 to przestrzeń stworzona z myślą o łączeniu dwóch dziedzin: sztuki i kuchni. To miejsce przyjazne młodym artystom, ale przede wszystkim otwarte na smakoszy pragnących w wyjątkowym wnętrzu cieszyć się kuchnią niebanalną, smaczną i od serca. Przeszklone i nowoczesne patio wkomponowane w ceglane ściany praskich podwórek w połączeniu z ciekawie odrestaurowaną kamienicą, tworzą wnętrza o niepowtarzalnym charakterze.
MANDRAGORA/Lublin
Niezwykła podróż, gdzie tradycja i kultura żydowska przeplatają się z powojenną historią Lublina. Zlokalizowana na starym rynku restauracja serwuje hummus, falafela z pastą tahini, żydowski kawior czyli smażoną wątróbkę drobiową z orzechami włoskimi, cebulą, ozdobioną na koniec jajkiem, a na danie główne wyśmienitą kaczkę po żydowsku z cymesem
na pęczaku.
BALI CAFE & DIM SUM HOUSE/Warszawa
CH BLUE CITY, poziom +1
Marka ma już renomę 13 lat na rynku. Oferuje najwyższej jakości potrawy Azji Południowo Wschodniej, w tym dania kuchni balijskiej i pierożki „dim sum”. W przygotowaniu używane są tylko naturalne składniki, a o jakość dań dbają kucharze rodem z Azji. Polecamy domowej roboty zdrowe wypieki, a do tego kawa jawajska w najlepszym wydaniu.
CAFE LA RUINA I RAJ/Poznań
Wiecznie podróżujące małżeństwo stworzyło lokal, o którym krążą legendy. Smaki przywożą z podróży – zjecie tu tajskie klasyki jak pad thai i curry, wietnamską zupę pho, ale i bardziej tajemnicze potrawy, jak banh mi szefa (wietnamska wołowina z bagietką w khmerskiej paście) czy boliwijskiego burgera. Poza kulinarnymi odkryciami warto wpaść tu na coś słodkiego lub do kina.
www.facebook.com/srodka3avenue
Submit a Comment