Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

INTO passion | Październik 10, 2024

Scroll to top

Top

No Comments

SMAKI POLSKI

SMAKI POLSKI
Paulina Grabara

Smaki Polski tworzą kuchnie z całego świata. Za najlepszymi smakami „stoją” wspaniali ludzie – z jednej strony wizjonerzy, z drugiej rzemieślnicy – zakochani w jedzeniu. Po raz kolejny w STYLISH PAPER prezentujemy kilka ekstra miejsc, które lubimy odwiedzać jeżdżąc po Polsce.

 

DOBRY ROK/ CZĘSTOCHOWA

Prowansalski klimat i doskonała kuchnia – wiosną w sezonowej karcie zjecie tu dorsza na pęczaku ze szpinakiem i marchwią czy filet z piersi kaczej z puree ziemniaczanym z Pak-Choi z karmelizowanymi warzywami. Stałą pozycją jest niezmiennie wspaniały tatar, stek i najlepsze tiramisu w mieście, serwowane ze słonym karmelem i gruszką. W karcie win znajdziecie prawdziwe perełki z polskich winnic.

www.dobry-rok.pl

image2

 

 

FEDDE BISTRO/GDYNIA

Prostota, ponadczasowość i nienachalna elegancja – tak opisuje się sam lokal i trudno się z tym niezgodzić. Świeżość i lokalne produkty są podstawą autorskiej kuchni Jacka Fedde, szefa kuchni i właściciela bistro. Lokal stawia na połączenia: zjecie tu ravioli z homarem, pierogi z jeleniem, troć z puree z dyni, czerwoną soczewicą i marmoladą pomidorową.

www.bistrofedde.pl

29511832_2078602122352592_7705426058869529552_n

 

 

PHO SHOP/ Łódź

Specjalnością nowego miejsca na ulicy Tuwima jest wietnamski bulion, jak w skrócie można opisać zupę Pho. Poza tradycyjnym przepisem znajdziemy tu wersję wegańską, a fani ostrzejszych smaków powinni spróbować zupy koreańskiej z kimchi. Inne dania w krótkim menu to przygotowywane na parze bułeczki bao czy “załadowane” frytki np. z kaczką.

www.facebook.com/phoshoplod

29541478_2499138643643772_6164069094685871501_n

 

 

ARTBISTRO STALOWA52/Warszawa

ARTBISTRO STALOWA 52 to przestrzeń stworzona z myślą o łączeniu dwóch dziedzin: sztuki i kuchni. To miejsce przyjazne młodym artystom, ale przede wszystkim otwarte na smakoszy pragnących w wyjątkowym wnętrzu cieszyć się kuchnią niebanalną, smaczną i od serca. Przeszklone i nowoczesne patio wkomponowane w ceglane ściany praskich podwórek w połączeniu z ciekawie odrestaurowaną kamienicą, tworzą wnętrza o niepowtarzalnym charakterze.

www.artbistro.pl

30716694_2131440643736848_2766327426822692274_n

 

 

MANDRAGORA/Lublin

Niezwykła podróż, gdzie tradycja i kultura żydowska przeplatają się z powojenną historią Lublina. Zlokalizowana na starym rynku restauracja serwuje hummus, falafela z pastą tahini, żydowski kawior czyli smażoną wątróbkę drobiową z orzechami włoskimi, cebulą, ozdobioną na koniec jajkiem, a na danie główne wyśmienitą kaczkę po żydowsku z cymesem
na pęczaku.

www.mandragora.lublin.pl

29063879_10155462220873424_8775191666201994011_o

 

 

BALI CAFE & DIM SUM HOUSE/Warszawa

CH BLUE CITY, poziom +1

Marka ma już renomę 13 lat na rynku. Oferuje najwyższej jakości potrawy Azji Południowo Wschodniej, w tym dania kuchni balijskiej i pierożki „dim sum”. W przygotowaniu używane są tylko naturalne składniki, a o jakość dań dbają kucharze rodem z Azji. Polecamy domowej roboty zdrowe wypieki, a do tego kawa jawajska w najlepszym wydaniu.

30226508_2327945093886003_8500890685774233600_o

 

 

CAFE LA RUINA I RAJ/Poznań

Wiecznie podróżujące małżeństwo stworzyło lokal, o którym krążą legendy. Smaki przywożą z podróży – zjecie tu tajskie klasyki jak pad thai i curry, wietnamską zupę pho, ale i bardziej tajemnicze potrawy, jak banh mi szefa (wietnamska wołowina z bagietką w khmerskiej paście) czy boliwijskiego burgera. Poza kulinarnymi odkryciami warto wpaść tu na coś słodkiego lub do kina.

www.facebook.com/srodka3avenue

28471761_1341565639323195_605602790786959195_n

 

Submit a Comment