Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

INTO passion | Wrzesień 25, 2017

Scroll to top

Top

No Comments

ŚWIĄTECZNE CIASTECZKA

ŚWIĄTECZNE CIASTECZKA
Paulina Grabara

Wieczór przed Wigilią przebiega nam bardzo pracowicie. W ostatni weekend przyrządziliśmy świąteczne ciasteczka, ale były tak pyszne, że dziś – mimo licznych obowiązków – znów przygotowujemy ciasto.

 

Czasem nie ma się co martwić – przepis jest niemalże doskonały; prosty i po krótkim czasie można już degustować słodkie i kruche pierniczki.

My za przepis dziękujemy Monice, której wpisy możecie przeczytać na INTOpassion. Jednak autorką, o której musimy wspomnieć, jest Monika Burchart, która zaczerpnęła inspirację z różnych internetowych przepisów dodając swoje preferencje. Dziękujemy!

 

Przepis na pierniczki (przy większej rodzinie można podwoić składniki)

– 200 g masła
– 200 g cukru
– 2 jaja
– 1/2 szklanki płynnego miodu (najlepiej gryczanego)
– 1 łyżeczka esencji waniliowej
– utarta skórka z cytryny
– 700-1000 g mąki
– 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 3 łyżki przyprawy do pierników (oby nie była granulowana, bo od koloru przyprawy zależy kolor pierników)
– łyżka kakao
– 1 łyżeczka imbiru (najlepiej świeżego), ale może być mielony

 

Przygotowanie

Masło i cukrem ubić mikserem. Dodać jaja, miód, wanilię i skórkę cytrynową. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawami i kakao. Dodać do masy maślanej i szybko wymieszać, aż składniki się połączą. Włożyć ciasto do lodówki na co najmniej godzinę. Kiedy ciasto stwardnieje, podzielić je na mniejsze części i zamrozić. W wersji mniej czasochłonnej nie trzeba mrozić ciasta. Po rozmrożeniu ciasta rozwałkować placki grubości 3 mm. Im więcej mąki użyje się podczas wałkowania tym pierniki będę twardsze, ale też mniej tłuste.  Wyciąć foremkami ciastka i ułożyć na blasze, na natłuszczonym papierze do pieczenia. Wstawić do piekarnika o temp. 180 st. C, piec 10-15 minut, aż się zrumienią. Ostudzić. Zebrać rodzinę lub znajomych wokół stołu przygotować lukier w różnych kolorach, pędzelki, posypki i dekorować pierniki.

 

Lukier

Cukier puder rozprowadzić w mleku na gęstą masę. Do lukru można dodać barwniki spożywcze (do kupienia w supermarkecie) lub kakao. Świeży lukier można posypać makiem, wiórkami kokosowymi lub gotowymi posypkami cukierniczymi (do kupienia w supermarkecie).

 

Zrzut ekranu 2016-12-23 o 21.47.22

Save

Save

Submit a Comment