Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

INTO passion | Grudzień 11, 2016

Scroll to top

Top

No Comments

Święta na świecie – Francja

Święta na świecie – Francja
Marta Romanowska

Święta Bożego Narodzenia to najbardziej celebrowana uroczystość w roku. Tak z punktu widzenia religijnego jak i komercyjnego. Każdy kraj ma swoje własne i wyjątkowe zwyczaje związane z tymi dniami. Na INTOpassion rozpoczynamy przedświąteczny cykl, gdzie opowiemy Wam o świętach w różnych miejscach na świecie. Na początek Francja.

We Francji, a szczególnie w Paryżu święta zaczynają się już kilka tygodni przed wigilią. Pojawiają się wtedy na ulicach ozdoby świąteczne a domy towarowe tworzą bajkowe wystawy. Najbardziej znane są te z Galerii Lafayette lub Printemps, które są głównym punktem programu dla turystów zwiedzających świąteczny Paryż.

 

 

Charakterystyczną częścią przygotowań świątecznych są jarmarki świąteczne, tzn „marche de Noel”. Każde miasto nawet malutki ma co najmniej jeden taki rynek. Ten najbardziej tradycyjne znajdziemy w Alzacji i Lotaryngii, gdzie ich tradycja jest najdłuższa.

 

 

Francuzi tak jak i my do świątecznego stołu siadają w Wigilijny wieczór. Najważniejszym daniem na francuskim stole jest indyk pieczony z kasztanami.  Nie możne jednak zabraknąć również owoców morza, w szczególności ostryg oraz foie gras. Ulubionym napojem Francuzów, także w okresie świątecznym jest szampan.  Towarzyszy on przystawkom oraz deserowi.

We Francji jak i w Polsce domy odwiedza Święty Mikołaj. Tradycyjne zostawia on prezenty w nocy 24 grudnia i dzieci znajdują je 25 grudnia rano pod choinką.

 

Najbardziej charakterystyczny dla francuskich świąt jest tradycyjny deser bûche de Noël (świąteczne polano). Jest to rodzaj rolady, którą Francuzi przygotowują na wiele różnych sposobów od pieczonej po lodową.

 

 

Bûche de Noël czekoladowo-pomarańczowy

Ciasto:

– 80 g mąki
– 150 g masła
– 4 jajka
– 40 g masła
– 50 g migdałów w proszku
– Skórka z 1 cytryny

Krem:

-250g serka mascarpone

-100g czekolady gorzkiej

– 2-3 łyżki marmolady pomarańczowej

Polewa

– 100g margaryny

– 120g cukru pudru

– 50g kakao

– 2 łyżki mleka

Przygotowanie ciasta: Ubić żółtka z 100 g cukru. Dodać mąkę i zmielone migdały. Ubić pianę z białek z 50 g cukru i wymieszać z wcześniej przygotowaną masą . Dodać stopione masło oraz skórkę z cytryny.

Masą wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenie. Masa nie powinna być grubsza niż 1 cm. Piec w temperaturze 200C przez 10 min.

Krem: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia. (Czekolada ma być zimna, ale jeszcze płynna). Serek mascarpone zmiksować. Dalej miksując dodawać stopniowo płynną czekoladę.

Kiedy cisto się upiecze należy je od razu przełożyć na ściereczkę posypaną cukrem. Ściągnąć papier do pieczenia i razem ze ścierką zwinąć w roladę. Pozostawić do ostygnięcia.

Kiedy ciasto ostygnie smarujemy je konfiturą pomarańczową a następnie nakładamy masę czekoladową. Na wewnętrznym brzegu ciast możemy też rozłożyć kawałki obranej pomarańczy i ściśle zawinąć roladę. Następnie odłożyć do lodówki.

Przygotować polewę czekoladową. Margarynę roztopić. Do roztopionego tłuszczu dodać kakao, cukier puder i mleko. Dobrze wymieszać i nie gotować.  Roladę polać od razu polewą i gotowe!

Gotowe ciasto można udekorować według uznania, np wiórkami czekoladowymi lub kandyzowanymi wiśniami.

 

 

 

FacebookTwitterPinterest

Submit a Comment