Törggelen czyli święto młodego wina i kasztanów
Törggelen to święto wina i kasztanów. Tradycja sięga czasów, kiedy to w okresie jesiennym kupcy odwiedzali właścicieli winnic, by skosztować młodego wina. Do niego zazwyczaj serwowane były pieczone kasztany, które w Południowym Tyrolu mają specjalną pozycję!
Skąd się wzięła tradycja Törggelen?
Tradycja zaczęło się w dolinie Valle Isarco/Eisacktal, w regionie, w którym nie prowadzono produkcji wina na dużą skalę, a właściciele winnic zajmowali się także hodowlą bydła. Po powrocie, rodzina urządzała dla nich wielką, jesienną ucztę i częstowała młodym winem. Degustacja miała miejsce w specjalnym pomieszczeniu z drewnianą prasą, czyli “Törggele”. Był to rodzaj nagrody dla sezonowych pracowników farm za szczęśliwie zakończony okres żniw
W naszych czasach
Zgodnie z pradawną tradycją, Törggelen jest czasem wzmożonego ruchu w tawernach– od końca września do końca listopada południowotyrolskie gospody otwierają przytulne wiejskie izby i serwują tradycyjne specjały. Główną atrakcją jest degustacja młodego wina („Nuien”), pochodzącego z lokalnych winnic oraz pieczone kasztany.
W zależności od miejsca mieszkańcy różnie świętują Törggelen:
W miasteczku Chiusa/Klausen w każdą sobotę centrum miasta zamienia się w wielką izbę “Törggelestube”, gdzie można spróbować tradycyjnych przysmaków i skosztować młodego wina. W tej samej dolinie w restauracjach położonych wzdłuż kasztanowego szlaku “Keschtnweg” serwowane są trochę inne potrawy – w kartach można znaleźć kasztanową zupę, makarony z mąki z orzechów kasztanowca, a na deser kasztanowy tort.
Z kolei w miasteczkach położonych pomiędzy Merano a Bolzano odbywa się Festiwal Keschtnriggl, który swoją nazwę wziął od wiklinowego zbiornika, w którym otrząsa się pieczone kasztany ze skorupek. Podczas imprezy oferowanych jest wiele atrakcji m.in. pokazy lokalnego rzemiosła, przedstawianie starych przepisów i nauka gotowania, a także piesze wędrówki z przewodnikiem po sławnym szlaku kasztanowym.
Czytaj także:
Rowerem przez Południowy Tyrol
Submit a Comment