Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

INTO passion | Maj 28, 2018

Scroll to top

Top

No Comments

Warszawskie restauracje, które warto śledzić na Instagramie

Warszawskie restauracje, które warto śledzić na Instagramie
intopassion

Zdjęcia jedzenia to jedne z najczęściej likowanych zdjęć na serwisach społecznościowych. My często już na sam widok robimy się głodni. Zdarza się, że to profil na instagramie decyduje czy wybierzemy się do jakiegoś miejsca czy nie.

Dziś z cyklu best of Instagram (tak, tak były polskie marki modowe, marki beauty i inne profile, które naszym zdaniem warto śledzić) wybraliśmy dla was 10 warszawskich restauracji, które lubimy odwiedzać nie tylko w realu, ale też wirtualnie.

 

 

stefan-johnson-124186

 

#1 MOMU

Wierzbowa 9/11

https://www.instagram.com/momu_pieczemy_dymem/

Tradycja polskiej kuchni połączona z nowoczesnością. Momu serwuje dania z najlepszej jakości składników, pochodzące od sprawdzonych dostawców. Specjalnością kuchni są dania z pieca podawane pod różną postacią (sandwiche, burgery, kaczka, mięsa z pieca MOMU czy steki na gorącym kamieniu). Warto zajrzeć tu na śniadanie, by spróbować nowych smaków, jak choćby puree z dorsza bałtyckiego. Nie zabraknie też ciekawych propozycji dla miłośników pysznych drinków!

 

momu

 

 

#2 KANAPA

Narbutta 10

https://www.instagram.com/kanapa.restauracja/

Nowo otwarta restauracja w starej kamienicy przy Narbutta, proponuje ciekawe połączenie kuchni ukraińskiej i polskiej. Właścicielem restauracji jest Dima Borisov, który posiada kilka restauracji w Kijowie. Dania prezentują się obłędnie i nowocześnie. W karcie możemy znaleźć prawdziwy barszcz ukraiński ze śmietaną, suszonymi śliwkami i wędzoną gruszką podany w głowie kapusty. Zaskoczą Was na pewno czarne pierogi z sandaczem czy delikatne cielęce móżdżki.

 

kanapa

 

 

#3 LA IBERICA

Burakowska 5/7

https://www.instagram.com/restauracjalaiberica/

W la Iberica przenosimy się do ciepłej Hiszpani, by próbować lokalnych smaków śródziemnomorskich. Spróbujemy tu klasycznej paelli, która najbardziej kojarzy nam się z gastronomicznym światem Hiszpanii. Na chłodne dni warto spróbować rozgrzewającej zupy kastylijskiej z aromatem czosnku i papryki. W karcie wśród głównych dań znajdziemy m.in jagnięcinę w sosie vizcaina. Do tego świetnie dobrane wino i można powrócić myślami na półwysep iberyjski.

la iberica burakowska

 

 

#4 BANJALUKA

Szkolna 2/4

https://www.instagram.com/banjaluka_warszawa/

Na bałkańskie jedzenie tylko do Banjaluki. Restauracja trzyma niezmiennie poziom serwując nam perfekcyjnie przyrządzoną Pljeskavice. Z mięs warto również spróbować łopatki jagnięcej marynowanej w winie oraz kotlecików z siekanej baraniny. Wegetarianie także znajdą dla siebie odpowiednie dania, np. sałatka z gofrem z zielonego groszku z dodatkami, czy różne rodzaje hummusu. My polecamy wpaść na lunch, który zawsze smakuje pysznie.

 

banjaluka

 

 

#5 MAO

Marszałkowska 62

https://www.instagram.com/restauracja.mao/

To nie jest typowy bar z chińszczyzną, Mao odczarowuje kuchnię pozbywając się glutaminianu sodu w swoich daniach, tak często dodawanego do chińskich potraw. Brzmi dobrze. Szefem kuchni jest Jurek Dong, od 20 lat mieszkający w Polsce, który wraz z swoim zespołem na nowo tworzą tradycyjne potrawy. W karcie znajdziemy m.in przystawki (wszystkie za 10 zł), pierogi, zupy oraz dania główne (m.in kaczka po pekińsku, krewetki z bazylia, ryba na parze).

 

mao

 

 

#6 AIOLI

Świętokrzyska 18

https://www.instagram.com/aioli_cantine/

Słynne śniadania w AIOLI to już tradycja na gastronomicznej mapie Warszawy. W kantynie poczujecie miejski, południowy klimat. Trudno oprzeć się pizzy na cienkim cieście z sosem na bazie włoskich pomidorów. Na mniejszy głód polecamy spory wybór tapasów, Aioli mezze, carpaccio z wołowiny, koftę, krewetki. Warte uwagi są też burgery, które serwowane są z pysznej wołowiny z licznymi dodatkami. Wieczorem można wpaść na drinka dnia, przygotowywanego przez szefów baru.

 

aioli

 

 

#7 BOCCA BAR

Postepu 14

https://www.instagram.com/bocca_bar/

Restauracja Bocca Bar to miejsce, które elegancko umiejscowiło się w słynnym „mordorze” na Mokotowie. Wnętrza są bardzo przytulne, całość wydaje się bardzo przemyślana i harmonijna. W ciągu dnia warto wpaść na lunch, a wieczorem na kolację i drinka. Międzynarodowa kuchnia podawana jest tak, by nacieszyć nie tylko podniebienie, ale i oko. Pate z wątróbek, sałata z kozim serem, żabnica a może kanapka z grillowaną makrelą? A na koniec bogata karta koktajli ( „hanky panky” brzmi dobrze!)

 

bocca bar

 

 

#8 PINK LOBSTER

Żurawia 6/12

https://www.instagram.com/pinklobster.warsaw/

Nowy lokal powstał na miejsce Palmiera przy ul. Żurawiej. Czego można spodziewać się po Pink Lobster? Na pewno ciekawej karty, stworzonej przez właściciela i szefa kuchni Jarka Walczyka. Jest oczywiście homar, gotowany, pieczony lub grillowany. Świerze ceviche, ośmiornica, sarna i zupy kremy i desery. Za 17 zł wypijecie smoothie przyrządzane ze świeżych warzyw i owoców. W ciągu dnia przygotowywane są do wyboru 2 zestawy lunchy.

 

Screen Shot 2018-01-05 at 14.29.24

 

 

#9 TALERZYKI

Mokotowska 33/35

https://www.instagram.com/talerzyki_mokotowska/

Tuż obok Bazaru Kocha, ramię w ramię znajduje się restauracja talerzyki. Nazwa nieprzypadkowa, bo dania w formie tapasów podawane są na małych talerzykach, dzięki czemu możemy spróbować różnych propozycji. Wystrój, jak i dania, nawiązują do przedwojennej warszawy. Przekąski, które tam znajdziemy, to napewno śledź, kaszanka, zimne nóżki czy ozorek wołowy. Dla wegetarian propozycja talerzyków wege. Niby proste dania, ale dobór dodatków jest tu bardzo istotny.

 

talerzyki

 

 

#10 BIBENDA

Nowogrodzka 10

https://www.instagram.com/bibendanowogrodzka/

Bardzo lubimy to miejsce, a to za sprawą autorskich przepisów, które nas zachwycają. Kuchnia korzysta z sezonowych produktów, z których powstają nieoczywiste połączenia. Zjemy tu m.in dyniowe kroketas z cheddarem, terrine z buraków z wędzonym twarogiem, pierś z gęsi w sosie z białego wina i zielonej herbaty. Warto wpaść też na lunch w ciągu dnia lub na lokalne piwo.

 

bibenda

 

Submit a Comment