Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

INTO passion | Grudzień 4, 2016

Scroll to top

Top

No Comments

Wyjątkowy, świąteczny stół

Wyjątkowy, świąteczny stół
intopassion

Świąteczny stół jest najważniejszym miejscem przy którym zasiadamy z naszymi najbliższymi. To miejsce posiłków, a także rodzinnych spotkań w Boże Narodzenie. Przy nim możemy chwilę się zatrzymać, porozmawiać z naszymi najbliższymi. Już w Wigilię zasiadamy do pięknie przystrojonego stołu z tradycyjnymi, dwunastoma potrawami. W okresie przedświątecznym po rodzinnym ubraniu choinki kolejnym ważnym elementem Świąt jest przystrojenie stołu. Podpowiadamy, co powinno się znaleźć na naszym świątecznym stole.

Dekoracje na stół są niezwykle istotnie, często są też sposobem na wspólne spędzenie przedświątecznego czasu. Zrobienie stroika ze świeżej jodły, czy pachnącego świerku, wybranie i dodanie szyszek może stać się ciekawym zadaniem dla najmłodszych członków rodziny. Piękną, klimatyczną atmosferę nadają świece, mogą postawione w minimalistycznych wazonach, czy też lampionach na klasycznym obrusie, czy serwetach. Symbolem stołu jest także gwiazda betlejemska i gałązki z choinki, które nadają charakter naszemu stołowi.

Na stole główną rolę grają świąteczne dania, napoje i oczywiście słodkości. Święta to wyjątkowy czas. Staramy się, aby wszystko co znajdzie się na naszym świątecznym stole było najlepszej jakości, chcemy aby potrawy, które podajemy smakowały wyjątkowo. Dlatego czasami warto jest skorzystać z doświadczenia najlepszych szefów kuchni i sprawdzonych firm cateringowych, aby nie czekało nas rozczarowanie. Co polecamy?

DANIA ŚWIĄTECZNE

Oferta świąteczna z restauracji Strefa

W wyjątkowym menu świątecznym znalazły się zarówno postne, potrawy wigilijne – takie jak ryby w galarecie, pierogi z kapustą i grzybami, śledzie, czy smażony karp, jak i wspaniałe dania mięsne. Kaczka pieczona ze śliwkami i jabłkami, czy teżrolada wołowa z borowikami i kulebiaki to dania, których nie może zabraknąć na świątecznym obiedzie. Restauracja Strefa proponuje także wyjątkowe, wyszukane przystawki – takie jak terrina z sandacza, czy łososia, czy tatar z krewetek z podawany z awokado. Szef kuchni restauracji Strefa na świąteczny stół poleca tatara z tuńczyka z soczystymi malinami:

Tatar z tuńczyka z malinami

Składniki:

• 180 g świeżego tuńczyka (oczyszczonego z błon)

• 40 g cebuli czerwonej

• 50 g świeżego ogórka (bez pestek)

• 40 g selera naciowego (obranego)

• 1 limonka

• łyżka posiekanej kolendry

• 1/6 świeżej papryki chilli

• 6 świeżych malin

• 20 g imbiru marynowanego

• sól, pieprz czarny do smaku

• łyżka oleju typu Kujawski 3 ziarna

• 2 krople oleju sezamowego

Sposób przygotowania: Świeżego tuńczyka kroimy w kostkę i usuwamy białe błony. Seler, cebulę, ogórek kroimy w drobną kostkę, imbir pokrojony drobno.. Dodajemy tuńczyka, mieszamy z częścią soku z limonki (do smaku), solą, pieprzem, olejami, posiekaną kolendrą i chilli. Na wierzchu układamy cząstki, imbiru marynowanego, świeże porwane maliny. Sosy owocowe to połączenie dresingu winegret z malinami.

Restauracja STREFA to jedno z najbardziej niezwykłych miejsc na kulinarnej mapie Warszawy. Usytuowana  w samym sercu malowniczego Placu Grzybowskiego z dogodnym dojazdem środkami transportu publicznego oraz  transportem własnym.  Goście  delektują  się  tu wykwintną kuchnią  oraz niepowtarzalną atmosferą tego miejsca. Szefem kuchni jest Jarosław Walczyk należący do grona najlepszych mistrzów kulinarnych w kraju. Potrawy przygotowuje według  autorskich przepisów.   Oparte na najwyższej jakości produktach menu to połączenie klasyki z nowoczesnością, które potrafi zadowolić najbardziej wyrafinowane podniebienia. Doskonałym uzupełnieniem menu restauracyjnego jest  bogata sekcja win skomponowana przez najlepszych somellierów.

SŁODKOŚCI

Catering świąteczny z restauracji Batida

Dla wszystkich, którzy nie chcą spędzić świąt w kuchni Batida przygotowała specjalną ofertę cateringową. Hasło akcji: „My w kuchni, Ty przy stole!” świetnie oddaje zalety takiego rozwiązania. Cukiernia o belgijskich korzeniach proponuje nowoczesne odmiany tradycyjnych, polskich potraw wigilijnych, ale także przysmaki kuchni francuskiej i wyśmienite desery z belgijską czekoladą. Wśród propozycji Batidy znajdziemy pierogi z kapustą i grzybami, uszka i staropolski bigos. Dla wielbicieli francuskiej kuchni przygotowano ragoût z cielęciną i grzybami, pieczoną kaczkę z karmelizowanym jabłkiem i żurawiną, a także pasztet strasburski – czyli klasyczne foie gras z gęsich wątróbek. Na deser, cukiernicy Batidy zaserwują francuskie makaroniki będące ozdobą wigilijnego stołu. Ponadto tradycyjne francuskie ciasto podawane na Wigilię: Bûche de Noёl. Jego nazwa oznacza „świąteczny pieniek”, ponieważ kształtem przypomina ono drewniane polano. Zwieńczeniem wieczoru może być ciasto królów, z ukrytą w środku porcelanową laleczką. Ten, kto otrzyma ją w swoim kawałku, ma zapewnioną pomyślność na cały nadchodzący rok.

Oprócz tradycyjnych potraw kuchni polskiej i francuskiej, Batida proponuje też zupełnie nowe receptury. Wśród nich: danie będące połączeniem kaczki i kury zapieczone w soli i śledź marynowany w burakach.

Ponadto w okresie świątecznym Batida przygotowała niezwykłe prezenty. Akcja „Ciacho Wiozę” to szansa na wygranie pysznych słodkości z cukierni. Co zrobić, aby wygrać? Wystarczy wypatrywać samochodów cukierni z zawieszkami „Ciacho Wiozę” i uchwycić jeden z nich na zdjęciu. Następnie, umieszczamy fotografię na fanpage Batidy na portalu facebook, lub publikujemy na swoim instagramie z oznaczeniami: #ciachowioze i #Batida. Każde opublikowane zdjęcie przybliża do wygranej.

NAPOJE

Wino Blandy’s Duke of Clarence

Wybór wina na wigilijny wieczór nie jest łatwym zadaniem. Dlatego też poradziliśmy się eksperta z Klubu Domu Wina (www.klub.domwina.pl). Za jego radą zdecydowaliśmy się na maderę  Blandy’s Duke of Clarence – wzmacniane,  białe, słodkie wino pochodzące z Portugalii. Wino produkowane jest przez Madeira Wine Company, firmę z ponad stuletnim doświadczeniem. Leżakujący 3 lata trunek jest przechowywany w beczce z dębu amerykańskiego. Wino należy podawać w temperaturze 14-16 stopni Celsjusza. Wino jest słodkie, pachnące rodzynkami, prażonymi migdałami, laskowymi orzechami i kandyzowaną skórką z pomarańczy – idealne do świątecznych ciast. Jako, że jest winem wzmacnianym możemy je długo przechowywać, również po otwarciu.

Z winem i jego nazwą wiąże się ciekawa historia śmierci księcia Jerzego Plantageneta, który skazany za zdradę stanu i knowania przeciwko królowi Anglii, jako sposób wykonania wyroku śmierci (jako Duke miał takie prawo) wybrał utopienie w beczce madery.To oraz setki inny win dostępne są w Klubie Domu Wina. Można je zobaczyć na stronie www.sklep-wina.pl oraz zamówić pod nr infolinii 535 577 577.

HERBATA Sirocco-tea

Po Wigilijnej wieczerzy na pewno zasiądziemy w rodzinnym gronie przy deserach i ciastach, aby nacieszyć się prezentami. W ten zimowy wieczór świetnie sprawdzą się aromatyczne herbaty Sirocco. Ogromny wybór mieszanek pozwoli każdemu  wybrać coś odpowiedniego.

Herbaty Sirocco są w 100% ekologiczne – opakowania są wykonane z materiałów przyjaznych środowisku, a składniki pochodzą wyłącznie z certyfikowanych upraw. 23 smaki herbat zamknięte są w eleganckich pudełkach. Każda torebka powstała z biodegradowalnego muślinu, została zszyta ręcznie, a do przymocowania etykiety nie użyto ani grama kleju. Wszystkie produkty Sirocco to herbaty liściaste, pakowane luzem lub w torebkach.

Do świątecznej atmosfery doskonale pasuje czarna herbata Black Chai z cynamonem, imbirem i kardamonem, do której producent zaleca dodać odrobinę mleka. Bożonarodzeniowy zapach ma także kompozycja trawy cytrynowej z imbirem i melisą, w której składzie znajdziemy także korzeń lukrecji. Dzięki niemu herbata ma niespotykany słodko – ostry smak.  Dla koneserów zielonej herbaty polecamy zielony oolong z prowincji Fujian z aromatem migdałowym i dodatkiem kwiatu nagietka. Do wyboru mamy także klasyczną zieloną herbatę lub kompozycję ziół alpejskich. Wielbiciele owocowych aromatów zachwycą się herbatą z aromatem mango lub owoców egzotycznych. Dla odważnych polecamy zieloną herbatę półfermentowaną lub marokańską miętę Nana. Nie zapominajmy o najważniejszym aspekcie świąt – spędzaniu czasu z bliskimi, na przykład przy kubku wyśmienitej, gorącej herbaty Sirocco.

http://sirocco-tea.pl/

NAKRYCIE STOŁU

Ceramika Spiek Ceramiczny

Piękny i wytworny, z wyśmienitym jedzeniem i wspaniałymi produktami – taki jest przygotowany stół na świąteczne, rodzinne spotkania. Tradycyjne potrawy i piękne pachnące stroiki zdobią nasz stół świąteczny w tym wyjątkowym czasie. Jednak jedzenie, świece i kwiaty to nie wszystko… nie wyobrażamy sobie świąt bez pięknych naczyń, na których podamy potrawy. Na wyjątkowej ceramice wszystkie dania prezentują się dużo atrakcyjniej.

Przy wyborze ceramiki kierujemy się jakością wykonania, funkcjonalnością, ale także designem. Najbardziej wartościowy jest dla nas hand made, czyli produkty ręcznie wykonywane.  Znaleźliśmy markę, która spełnia te wszystkie kryteria. W niedużej manufakturze  powstają kubki, misy i talerze o wyjątkowym, minimalistycznym designie. W pracowni tworzone są naczynia użytkowe inspirowane potrzebami życia codziennego.  Spiek Ceramiczny to genialne formy i niebanalna kolorystyka. Mimo niebanalnej formy można je myć w zmywarce, co także jest dodatkowym atutem. Naczynia Spiek Ceramiczny są pięknym dopełnieniem świątecznego stołu, sprawią także, że stół świąteczny będzie wyglądał wytwornie i niepowtarzalnie.

FacebookTwitterPinterest

Submit a Comment