Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

INTO passion | Czerwiec 24, 2017

Scroll to top

Top

No Comments

Świąteczny niezbędnik organizacyjny

Świąteczny niezbędnik organizacyjny
intopassion

Grudzień to czas świątecznych spotkań w restauracjach – przedświąteczne chwile spędzamy z przyjaciółmi i znajomymi z pracy. Coraz popularniejszy staje się też świąteczny catering.

 

W najnowszym STYLISH PAPER Agnieszka Borek, założycielka i właścicielka Agencji Kreatywnej FIKA, wyspecjalizowanej w consultingu, marketingu, komunikacji i tworzeniu strategii dla branży gastronomicznej, radzi o czym warto pamiętać organizując imprezę świąteczną, a także o tym co dla nas przygotowały restauracje z okazji świąt.

 

Agnieszka w ostatnim czasie współpracowała z wieloma restauracjami, zdobywając tym samym doświadczenie, którym dziś́ dzieli się ze swoimi klientami przy tworzeniu nowych restauracyjnych brandów. W ostatnim czasie FIKA współpracowała koncepcyjnie, marketingowo i PR-owo z takimi restauracjami jak: Stacja Mercedes, AIOLI Cantine Bar Cafe Deli, AIOLI inspired by MINI, Banjaluka, InFormal Kitchen, MOMU czy San Lorenzo. Prywatnie przyszła mama, miłośniczka Włoch i wszystkiego tego, co z Włochami jest związane, od jedzenia poprzez sztukę, architekturę po włoską otwartość.

 

agnieszka foto

 

1.

Pamiętaj, że to już ostatni dzwonek, aby zorganizować spotkanie, przyjęcie lub kolację ”świąteczną” dla bliskich, przyjaciół czy znajomych z pracy w restauracji – pierwsze zapytania odnośnie organizacji tego typu imprez wpływają do restauracji już w sierpniu, a szczyt sezonu to 1-19 grudnia. Podpowiadam: najmniej oblegane dni w grudniu to niedziela i poniedziałek.

 

2.

Warto wiedzieć, że większość restauracji jest w stanie przygotować dla Ciebie spotkanie ”świąteczne” w oparciu o wskazany przez Ciebie budżet na osobę, którym dysponujesz, a także wymagania odnośnie diet i innych preferencji, takich jak muzyka na żywo, gwiazdkowe upominki, obecność Mikołaja etc. Dziś dobre restauracje wychodzą naprzeciw oczekiwaniom swoich Gości i są czymś więcej niż miejscem, gdzie można dobrze zjeść czy wypić. Często, zwłaszcza w okresie świątecznym, pełnią funkcję eventową. Organizując wiele atrakcji dla swoich Gości nie zapomnij zapytać o koszty – ceny dodatkowych atrakcji nie są zazwyczaj wygórowane.

 

3.

Pamiętaj, że nie musisz gotować w domu, spędzać długich godzin czy dni w kuchni przed świętami – każdemu należy się odpoczynek. Już dziś możesz zamówić catering świąteczny w restauracji w oparciu o Twoje preferencje i oczekiwania. Jest to coraz popularniejsza forma zamawiania jedzenia, która oszczędza Twoje pieniądze i czas.

 

4.

Nie zapomnij, że w Wigilię restauracje pracują tylko w określonych godzinach lub wcale. W Boże Narodzenie są nieczynne, za to w drugi dzień świąt większość już funkcjonuje na pełnych obrotach – przyjmuje się, że to najlepszy czas na spotkanie z przyjaciółmi poza domem, a wyjście do restauracji niekoniecznie na jedzenie – to doskonała alternatywa.

 

5.

Przy organizacji imprezy świątecznej koniecznie spytaj o serwis kelnerski, który zwyczajowo powinien być doliczany za obsługę powyżej 10 osób. Coraz więcej restauracji odchodzi od tego i znosi serwis w ogóle, uznając, że jest to dobra wola i gest Gościa, jednak warto o to spytać przy rezerwowaniu spotkania, zwłaszcza, że jest to kwota od 10% wartości rachunku.

 

6.

Jeśli nie masz pomysłu na prezent dla bliskiej Ci osoby czy swoich pracowników – w restauracji możesz kupić Voucher na wskazaną przez Ciebie kwotę lub np. kosze prezentowe – taka forma jest wciąż niestandardowym i nietuzinkowym prezentem świątecznym, który cieszy się coraz większym powodzeniem zarówno wśród obdarowujących i obdarowywanych.

 

7.

Dziś prawie każda restauracja, bez względu na swój profil i rodzaj kuchni, na przyjęcia świąteczne serwuje również tradycyjne dania polskie lub do nich zbliżone, w zależności od potrzeby swoich Gości.

 

losos

Save

Save

FacebookTwitterPinterest

Submit a Comment