3 dania, których musicie spróbować będąc w Toskanii
Kuchnia Toskanii jest niezwykle różnorodna. Nad morzem królują owoce morza, a w środkowej i północnej części mieszkańcy zajadają się bardziej tłustymi, ciężkimi daniami. Nie ważne czy lubicie dania mięsne, jesteście wegetarianami czy kochacie słodycze. Z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie.
My prezentujemy zestaw trzech dań, które koniecznie trzeba spróbować będąc w Toskanii.
1. Na przystawkę – Ribolita
Ta pożywna zupa przyrządzana jest z fasoli i jarmużu i podawana jest z chlebem tostowym. Jednak najlepiej smakuje drugiego dnia i w tym tkwi jej tajemnica. Wtedy zupę gotuje się raz jeszcze, na patelni razem z oliwą z oliwek. Często także dorzuca się kawałki chleba do talerza. Stąd też nazwa zupy. „Ribolita” po włosku oznacza podwójnie gotowana.
2. Na główne danie – Bistecca alla Fiorentina
Mięsożercy będą zachwyceni. Istnieją nawet opowieści o ludziach, którzy przyjeżdżali do Toskanii tylko po to, by spróbować właśnie tego dania.
Bistecca alla Fiorentina to specjalnie przyrządzony T-bone (stek składający się z polędwicy i rostbefu przedzielonych fragmentem kości kręgosłupa) ze znanej na całym świecie wołowiny Chianina. Do jej przygotowania kucharze nie używają dużo ziół, tylko doprawiają ją sola i odrobiną pieprzu. Mięso jest bardzo soczyste, rozpływa się w ustach, a do tego słynie z niskiej zawartości tłuszczu i wielu składników odżywczych.
3. Na deser – Castagnaccio
To specjale ciasto możemy zjeść będąc w górzystej części Toskanii. To tam rosną drzewa kasztanowców, a one są głównym składnikiem deseru. Ciasto przygotowane jest wyłącznie z mąki kasztanowej z dodatkiem wody. Do masy dodawane są orzechy piniowe i rodzynki, które dodają słodyczy. Po wyjęciu ciasto skrapiane jest oliwą z oliwek oraz posypywane rozmarynem. Nadaje mu to wyrazistego smaku. Castagnaccio to deser inny niż wszystkie, ale koniecznie trzeba go spróbować.
Save
Submit a Comment