Amerykańskie wegańskie BROWNIE
Czy brownie bez mleka, jajek i masła może być pyszne? Zdecydowanie tak! Ewa z bloga Ciastka z kremem pokazuje, jak w prosty i szybki sposób przygotować nasze ulubione brownie.
Składniki (na dużą prostokątną formę o wymiarach 21×30 cm)
2 szklanki mąki
2 szklanki cukru
3/4 szklanki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1 szklanka wody
1 szklanka oleju
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Przygotowanie
Rozgrzewamy piekarnik do 175°C, formę wykładamy papierem do pieczenia.
W misce mieszamy wodę z mąką. W osobnym naczyniu mieszamy cukier, kakao, proszek i sól. Mieszamy zawartość obu misek, następnie dodajemy olej, kawę i wanilię, wszystko dokładnie łączymy (radzę użyć do tego celu miksera, mieszaninę mąki i wody naprawdę trudno ręcznie wymieszać z czymkolwiek).
Przekładamy masę do formy, pieczemy 25 do 30 minut, aż powierzchnia ciasta będzie matowa.
Ciasto jest bardzo wilgotne i klejące (takie ma być), dlatego radzę się wstrzymać z wyjmowaniem z formy i krojeniem, do całkowitego wystygnięcia.
Do brownie świetnie pasuje masło orzechowe – wystarczy wyłożyć kilka łyżek na powierzchnię ciasta przed pieczeniem.
Więcej na: http://www.ciastkazkremem.com
Submit a Comment