Dr Irena Eris Tasty Stories: Siła kobiet
- intopassion
- On listopada 21, 2018
Wzruszenie, niedowierzanie i podziw – takie emocje towarzyszyły daniom serwowanym przez trzy wyjątkowe kobiety, szefowe kuchni – Agnieszkę Wilbrandt, Sylwię Stachyrę i Mariolę Monczak podczas Kolacji „One”. Wydarzenie odbyło się w ostatnią sobotę października br. w Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie, kończąc tym samym smakowity weekend oraz drugą część kolejnej odsłony cyklicznego projektu Dr Irena Eris Tasty Stories.
Dr Irena Eris Tasty Stories jest projektem skierowanym do gości Hoteli SPA Dr Irena Eris oraz wszystkich miłośnikom dobrej kuchni. A jego celem jest opowiedzenie o najlepszych lokalnych producentach współpracujących z naszymi hotelami i utalentowanych kucharzach, spod ręki których wychodzą smakowite dania wykonane z najlepszych, lokalnych oraz sezonowych produktów. – wyjaśnia Anna Pikuła lider projektu i oddaje. – Głównym motywem spajającym wszystkie tegoroczne historie było hasło „Różnorodność w życiu, jedność w kuchni”, a bohaterami lmowych portretów części warmińsko-mazurskiej zostały pełne pasji, wyrazistości kobiety o różnej profesji, ale związanej z kulinariami.
I nie był to przypadek, bowiem szefową kuchni w Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie jest kobieta, Agnieszka Wilbrandt, od 12 lat związana z Restauracją Oranżeria. O swoim życiu, codziennych emocjach, relacjach z partnerami, o źródle sukcesów, ale i porażek kobiet w kulinarnym świecie obok Agnieszki Wilbrandt opowiedziały: Małgorzata Sójka, szef cukierni, pracująca 10. rok w Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie i lokalne producentki, których produkty trafiają do hotelowej kuchni- Joanna Walkiewicz prowadząca z mężem ekologiczne gospodarstwo ogrodnicze oraz Helena Wróblewska i Izabela Ciesielska, matka i córka – właścicielki hodowli kóz i serowarni. Ich przepisy na ulubione dania, które stały się inspiracją dla szefowych kuchni do stworzenia menu nałowej Kolacji „One”. Bohaterki choć różnią się od siebie – pochodzeniem, wiekiem, tradycją rodzinną czy profesją – to łączy je zamiłowanie do tego, co robią oraz fascynacja światem kuchni. Ta, będąc wynikiem życiowych doświadczeń i odwołaniem się do własnych korzeni, daje poczucie bezpieczeństwa, pozwala na wyrażenie siebie, określa tożsamość, a co najważniejsze, łączy przy stole.
Weekend rozpoczął się w piątek 19. października otwartą kolacją plenerową w urokliwej Rybakówce położonej nad stawem, nieopodal hotelu. Była to okazja do zaprezentowania najlepszych lokalnych producentów i ich wyrobów oraz sentymentalnych spotkań z obecnymi bohaterami Dr Irena Eris Tasty Stories i z ubiegłego roku m.in. z Jarosławem Parolem z Tradycyjnej Wędzarni Warmińskiej oraz Pawłem Błażewiczem z Browaru Kormoran. Goście próbowali m.in. pasztet z boczku, paprykarzem ze szczupaka i jadalnymi kwiatami Mariusza Kusia, rogaliki i babki dyniowe Małgorzaty Sójki, quiche ziemniaczany z rybą i warzywa-mi, pierogi z kaszą owsianą, pieczone mięsa, wędzone ryby, domowe pieczywo z różnych mąk czy dania z ognia przygotowane przez gościnnie gotujących szefów, w tym Janusza Myjaka (z krynickiego Hotelu SPA Dr Irena Eris).
W świecie kobiecej kuchni obok precyzji, dokładności istotną rolę odgrywają emocje. Dlatego postanowi-liśmy odpowiedzieć na pytania – co decyduje o sukcesie kulinarnym kobiet? Czy kobiety gotują inaczej? Jak odnajdują się w tym zdominowanym przez mężczyzn świecie? Jaki wpływ ma „babska natura” na smak dań? – mówi Katarzyna Szymkiewicz, rzecznik projektu. – Postanowiliśmy nie ograniczać się do polskich re-aliów, ale i poszukać głosów kobiet z całego świata i zaprosiliśmy, w sobotnie przedpołudnie, gości hotelu oraz przedstawicieli mediów do obejrzenia dokumentu „Boginie jedzenia” w reżyserii Francuzki Vérane Frédiani. Pochodzące z mocno zróżnicowanych środowisk i różnych zakątków ziemi charyzmatyczne szefowe kuchni i cukierni, sommelierki oraz barmanki opowiadały o regułach rządzących światem gastronomii i o tym, co wnoszą do niego jako kobiety.
Rozwinięciem tego wątku była poprowadzona przez Lucynę Zembowicz z Films For Food (dystrybutor lmu), interesująca dyskusja z udziałem publiczności trzech szefowych kuchni – Agnieszki Wilbrandt, pierw-szej kobiety na takim stanowisku w historii Hoteli SPA Dr Irena Eris; Sylwii Stachyry, założycielki CookShe i tegorocznej zwyciężczyni programu Top Chef Polska, pochodzącej z Lublina prawniczki, która podążyła drogą swojej pasji i zdobyła w Wielkiej Brytanii staranne kulinarne wykształcenie oraz Marioli Monczak, wrocławianki, od 17 lat szefowej kuchni Restauracji Pod Papugami, uczestniczki programu Top Chef, której misją jest nie tylko własny rozwój, ale i edukacja młodzieży w dziedzinie gastronomii.
W sobotni wieczór rozświetliły się wnętrza Gospody Sielanka, gdzie rozpoczęła się Kolacja „One”. Mocnym akcentem na początek kolacji była wytrawna wariacja na temat ptysia z kozim sercem, świeżą truskawką i kozim serem. Do tego Ca’ di Rajo, Epsilon Pink Extra Dry z włoskiego regionu Veneto, pierwsze z doskonałych win serwowanych przez sommeliera Krzysztofa Królczyka z Wineonline, partnera kolacji. Kolejne pozycje z ośmiodaniowego menu były równie zaskakujące, pięknie podane oraz profesjonalnie zaserwowane. Goście delektowali się między innymi sielawą faszerowaną rakami podaną z kawiorem ze ślimaka, kotletem schabowym z koźliny oraz policzkami z sandacza. Kolejną niespodziankę sprawił poczęstunek imperialnym porterem bałtyckim Imperial Prunum dosmaczonym śliwką Suska Sechlońska, z Browaru Kormoran.
Każdemu daniu towarzyszyły również filmowe opowieści tegorocznych bohaterek Dr Irena Eris Tasty Stories. A do urokliwej atmosfery wieczoru przyczyniła wysmakowana scenografia nawiązująca do leśnych inspiracji, stworzona przez Martę Szostek i Martę Kondratowską z Supergirls Do Design. Elegancką zastawę stołową, zapewniła rma Gastro Magic, a o komfort gości przy stołach zadbała rma Rent Design. Oficjalnym zakończeniem kolacji były podziękowania i gorące brawa dla wszystkich, którzy przyczynili się do realizacji drugiej edycji projektu Dr Irena Eris Tasty Stories. Bo to przecież wspólny sukces szefowych kuchni, również zapro-szonych do współpracy, serwisu kelnerskiego, całej obsługi hotelu oraz partnerów tego przedsięwzięcia. „Jesteśmy wdzięczni gminie Ostróda, głównemu partnerowi naszego projektu – dodaje Anna Pikuła – za wiarę, że nasze działania przyczyniają się do promowania kultury i tradycji tego pięknego i czystego ekologicznie regionu”. Organizatorzy serdecznie dziękują wszystkim gościom obecnym podczas Weekendu z Kolacją „One”.
Submit a Comment