INTOtaste: USA: brownie z masłem orzechowym i orzechami pekan
Kolejna odsłona słodkości z bloga ciastkazkremem.com tym razem lecimy za ocean i próbujemy Brownie z masłem orzechowym. Dla fanów domowych wypieków podajemy sprawdzony przepis amerykańskiego deseru.
USA: brownie z masłem orzechowym i orzechami pekan
Składniki:
10 dkg masła
1 tabliczka gorzkiej czekolady
3 łyżki kakao
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Niecała szklanka cukru (ok. 20 dkg)
3 jajka
Pół szklanki mąki
Szczypta soli
3 łyżki gładkiego masła orzechowego
5 dkg orzechów pekan
Masło i połamaną czekoladę wrzucamy do garnka, mieszamy na małym ogniu do rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia, dodajemy cukier, rozmieszane jajka, kakao, kawę, sól i na koniec mąkę. Mieszamy aż powstanie gęsta masa.
Masę wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (najlepiej kwadrat 20x20cm). Na wierzch wykładamy masło orzechowe i nożem tworzymy nieregularne kształty, na koniec dekorujemy orzechami pekan. Pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po wystygnięciu kroimy na kwadraty.
Przepis: Ewa, blogerka
Submit a Comment