Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

INTO passion | Grudzień 9, 2016

Scroll to top

Top

No Comments

FOOD and the CITY: Kazimierz Dolny

FOOD and the CITY: Kazimierz Dolny
intopassion

Kazimierz Dolny – kolebka wyjątkowych smaków. Urokliwa miejscowość nad Wisłą, piękna promenada i wyjątkowy rynek z zabytkowymi kamieniczkami i symboliczną studnią. Kazimierz Dolny w wakacje przyciąga tłumy turystów z całej Polski.

 

Na śniadanie

Restauracja U Fryzjera kusi nas tradycyjnymi śniadaniami – chcesz spróbować najlepszej jajecznicy, czy wspaniałego omleta z jabłkiem prażonym? To musisz się koniecznie tam wybrać. Jeżeli lubisz śniadania na słodko, U fryzjera zjesz pyszne naleśniki w trzech odsłonach – z dżemem, jabłkiem, czy z serem. Restauracja oprócz wyśmienitej kuchni polskiej słynie z przygotowywania dań kuchni żydowskiej. Na śniadanie po żydowsku polecamy Shakshuka i Macobraj. Pierwsze danie to jajka sadzone z kiełbasą, pomidorami, papryką, cebulą, szosnkiem, kminkiem, kolendrą, grzankami… Shakshuka występuje także w wersji dla wegetarian. Macobraj to genialny omlet podawany z tradycyjną żydowską macą – koniecznie musicie go spróbować!

 

548072_471707522861533_64375328_n

 

 

Po koguta!

Piekarnia Sarzyński to kultowe miejsce w Kazimierzu. Historia piekarni rodziny Sarzyńskich sięga początków XX-wieku i jest bardzo interesująca, losy piekarni były różne, ale nie zmieniał się nigdy wyjątkowy smak ich wypieków. Obecnie w pięknej, kazimierskiej kamienicy tuż obok Rynku znajduje się słynna piekarnia, a także cukiernia. Można w niej kupić wspaniałe pachnące wypieki, pieczywo, wyroby cukiernicze oraz ciasta. To właśnie w tej piekarni powstał charakterystyczny dla Kazimierza – kogut. Maślany wypiek jest już symbolem miejscowości, aby go kupić trzeba najczęściej wystać w bardzo długiej kolejce – ale  możemy śmiało powiedzieć, że warto!

 

 

Wychodząc z kultowej piekarni warto przejść się ulicą Krakowską – idąc pod górkę będziemy mogli rozkoszować się pięknymi widokami, a także zajrzeć do miejsc, w których najważniejszy jest smak! Ulica Krakowska położona jest równolegle do nadwiślańskiej promenady i słynie z pięknych pensjonatów, kawiarni i restauracji.

 

 

Na kawę i gorącą czekoladę

Poranną kawę wypijamy w Cafe Faktoria – zdecydowanie dla smakoszy kawy jest to najlepszy wybór! W kawiarni oprócz przyjemnej atmosfery spróbujecie najwyższej jakości arabiki, które sprowadzane są przez właścicieli kawiarnii z najdalszych zakątków świata – od Afryki, poprzez Azję, Wyspy Indonezyjskie, Amerykę Południową, a kończąc na Ameryce Środkowej i Galapagos. Ziarna natomiast wypalane są w Kazimierzu. Do filiżanki aromatycznego espressso polecamy czekoladowe praliny. Miłośnicy słodkości muszą także koniecznie spróbować gorącej czekolady, z której słynie Cafe Faktoria.

Cafe-faktoria

 

 

Na herbatę

To miejsce musi odwiedzić każdy, kto kocha herbatę. Herbaciarnia u Dziwisza to miejsce kultowe z bardzo długą historią, odwiedzane przez najwybitniejszych artystów. Znana herbaciarnia mieści się także na słynnej ul. Krakowskiej. Urok temu miejscu nadaje wyjątkowo przytulne wnętrze, wypełnione starymi meblami i świeżymi kwiatami. Godzinami można tam siedzieć w wygodnym fotelu i rozmawiać z przyjaciółmi. W herbaciarni  u Dziwisza można spróbować najciekawszych gatunków herbaty i celebrować jej picie w wyjątkowym miejscu. Oprócz genialnych herbat miejsce zachęca nas do odwiedzenia swoimi wystawami – herbaciarnia u Dziwisza to także jedna z najbardziej znanych galerii sztuki w Kazimierzu Dolnym!

 

11013150_1639968422886223_3977998565572256171_n 11100091_1626776710872061_2733509623037322451_n

 

 

Na kolację

Kuchnia i Wino – sama nazwa mówi już bardzo dużo o tej restauracji. Tuż obok Herbaciarni przy hotelu Vincent mieści się genialna restauracja, serwująca polską kuchnię w najlepszym wydaniu. Jakość produktów oraz fakt, iż to Wojciech Modest Amaro układał menu restauracji, a Marek Kondrat robił selekcję win mówi nam wiele. To miejsce idealne na romantyczną kolację, czy lunch z przyjaciółmi. Będąc w Kuchnia i Wino koniecznie musicie spróbować Carpaccio z gęsi podawane z oliwą dyniową, orzechami, gruszką oraz porzeczką, genialne są także ryby takie jak jesiotr skomponowany ze szczawiem i pomidorkami cherry, czy też troć podawany z groszkiem cukrowym. Do tych genialnych dań musicie spróbować wyjątkowych win, oferowanych przez przemiłą obsługę restauracji.

 

 

Zdjęcie pochodzi z profilu na Facebooku Kuchnia i Wino https://www.facebook.com/RestauracjaKuchniaiWino/?fref=ts

 

 

Zdjęcie profilowe jest własnością Miasta Kazimierz Dolny, dziękujemy za udostępnienie: http://www.kazimierz-dolny.pl/

 

 

FacebookTwitterPinterest

Submit a Comment