Noc Restauracji
Noc Restauracji to prawdziwe kulinarne święto. Najlepsi szefowie kuchni w Białymstoku, Poznaniu i Gdańsku pokazują swoje kulinarne umiejętności i do późnych godzin nocnych serwują rozmaite potrawy. Każdy w tym czasie może skosztować regionalnych specjałów. A jak wiemy jedzenie smakuje najlpeiej wieczorem i w towarzystwie znajomych.
Już w piątek 24 maja 2013 r. w Poznaniu, Białymstoku i Gdańsku plejada najlepszych kucharzy w mieście przygotuje pokazy kulinarne. Odwiedzający Noc Restauracji będą mieli okazję skosztowania kuchni molekularnej, zgłębienia tajników gotowania metodą sous vide, czyli gotowania w niskich temperaturach w atmosferze próżniowej, a także będą mogli oglądać grillowanie potraw na kamieniu wulkanicznym.
Noc Restauracji to święto restauracji, które wspólnie tworzą największe w Polsce i Europie kulinarne wydarzenie. W drugiej edycji imprezy bierze udział 60 wyselekcjonowanych, autorskich lokali z trzech miast: Białegostoku, Gdańska i Poznania. Menu zostanie skonstruowane specjalnie na Noc Restauracji.
Każde miasto zaprezentuje swóje specjały – i tak w Białymstoku szefowie zapraszają między innymi na pokaz i degustację walorów dziczyzny, gdańscy mistrzowie kuchni przypomną o często zapomnianych składnikach, bałtyckich rybach oraz starogdańskich przepisach, w Poznaniu będzie można delektować się m.in. daniami przyrządzonymi na bazie wielkopolskiej dziczyzny czy polędwicy z wołowiny wielkopolskiej.
Wszystkie nocne dania walczą o tytuł Grand Prix Nocy Restauracji. To uczestnicy imprezy z Gdańska, Białegostoku i Poznania wybiorą swoich faworytów.
Czekamy na wasze wrażenia i wyniki konkursu!
Submit a Comment