Manhattan – najpopularniejszy wśród klasyków
Kochany za idealny balans słodkiego, ostrego i gorzkiego smaku. Manhattan jak się można spodziewać został wymyślony na wyspie w sercu Nowego Jorku w 1874 roku w Manhattan Club.
Jak wyczytałam na jednym z blogów w Huffington Post powodem, dla którego wymyślono ten jeden z najpopularniejszych drinków, była impreza z okazji wyboru nowego gubernatora. Gospodynią była Jennie Churchill, matka Winstona – premiera Wielkiej Brytanii w czasie II wojny i później. Jako składniki użyto wówczas żytniej whiskey (musi być produkowana przynajmniej z 51% żyta), słodkiego Vermouthu, kropli lub dwóch Angostura bitters (najpopularniejsza gorzka wódka na świecie). Całość udekorowano koktajlową wisienką w likierze Maraschino.
W późniejszym czasie Rye Whiskey zastąpiono Bourbonem.
SKŁADNIKI:
- 60 ml Rye whisky lub Bourbon
- 30 ml słodkiego Vermouthu
- kilka kropli Angostura
Przed przygotowaniem należy schłodzić szklankę koktajlową (jak do Martini). Na życzenie może być serwowany na lodzie.
Co ciekawe ten prosty koktajl podawany jest w wielu miejscach (także w samym Nowym Jorku) w niewłaściwy sposób. Pamiętaj – drink nie powinien być serwowany wstrząśnięty.
Oto całkiem ciekawy filmik jak przyrządzić Manhattan, który udało nam się znaleźć na youtube.
Submit a Comment