Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

INTO passion | Listopad 15, 2024

Scroll to top

Top

No Comments

Smaki Polski #1

Smaki Polski #1
intopassion

Czy bylibyście wstanie jechać kilka godzin, aby zjeść jakościowo dobry obiad? Czy ma dla was znaczenie czy restauracja współpracuje z lokalnymi dostawcami, czy produkty mają znaczenie a dania w menu zmieniają się wraz z porą roku?

 

Dla nas to wszystko ma znaczenie i dlatego zaczynamy nowy cykl – w każdym numerze będziemy prezentować najciekawsze miejsca na mapie kulinarnej Polski.

 

Kuchnia Bar & Restauracja/ Bydgoszcz

Kameralna restauracja, w której zjemy pyszne policzki wołowe czy steki. No i najlepszy tatar
w Bydgoszczy! Sposób podania i zapach aż kuszą żeby skosztować dań, a desery są warte grzechu. Warto z wyprzedzeniem zrobić rezerwację.
www.restauracjakuchnia.com.pl

bydgoszcz

 

 

Meh/ Poznań

Kuchnia czerpie z tradycji kuchni europejskiej z widoczną gołym okiem fascynacją Azją. W karcie dań nie wadzą sobie żurek i ramen, zaś serwowany w ramach śniadań omlet z kozim serem, miodem, czarnym pieprzem i świeżym tymiankiem stał się kultowy. Restauracja korzysta z organicznych kwiatów jadalnych, ziół, mikro roślin czy dzikich roślin jadalnych.
www.facebook.com/restauracjameh

meh

 

 

Dobry Rok/ Częstochowa

Restauracja – kawiarnia z prowansalskim klimatem. Menu bazuje na południowych smakach, w karcie pojawiają się dania sezonowe. Od dobrych tapas, przez tatara ze śledzia, po doskonały krem z palonego kalafiora. W daniach głównych wyróżniają się policzki wołowe z puree truflowym czy halibut na szpinaku
z mozzarellą i pomidorami. W karcie win znajdziecie prawdziwe perełki z polskich winnic.
www.dobry-rok.pl

dobry

 

 

Beksien/ Bielsko Biała

Krótkie menu z rekomendacją slow food zadowoli najbardziej wymagających: w przystawkach znajdziemy królika z kremem z czarnej porzeczki i marynowanymi kurkami, a w daniach głównych pierś kaczora czy policzki wołowe. Są propozycje vege, a przede wszystkim jest zdrowo i naturalnie.
www.beksien.pl

beksien

 

 

Karakter/ Kraków

To dopiero miejsce z Karakterem! Jedliście kiedyś tatara z polędwicy końskiej, krem z wędzonej
słoniny, palonych ziemniaków i wina czy z kremem ziemniaczanym z oscypkiem? Co za połączenia
i smaki czekaja na nas w prostym wnętrzu, któremu jednak charakteru również odebrać nie można.
www.facebook.com/karakter.restauracja

karakter

 

 

Ziębówka/ Witów przy Dolinie Chochołowskiej

Świeże, produkty z regionalnych hodowli i upraw, dwa krótkie menu: pierwsze to rodzinne podhalańskie receptury, a drugie to fuzja góralskiej i europejskiej kuchni. Menu zmienia się co kilka miesięcy. W Ziębówce zjemy tradycyjne dania jak: kwaśnica z wkładką, oscypek z grilla z żurawiną, schab z grilla po góralsku. Doskonałe są lody na gorącej kruszonce z malinami.

www.ziebowka.pl

ziebowka

 

 

Szeroka /Toruń

Elegancka restauracja w centrum miasta z gustownym ogródkiem i dopieszczonym menu.
Grasica cielęca konkuruje tu z kiszonym pstrągiem w dymie, choć fani tatara nie będą mieli dylematu. W daniach głównych kusi comber jagnięcy czy panierowane w parmezanie kotleciki cielęce.
www.szeroka9.pl

szeroka

 

 

Karczma w Starej Kuźni/ powiat giżycki

Atmosfera wiekowej izby i smaki, po które warto przejechać pół Polski. Spróbujcie jagnięcych szaszłyków z powidłami śliwkowymi, zupy z ryb z mazurskich jezior czy wyśmienity móżdżek. Warto wcześniej zarezerwować miejsce. Karczma czynna jest od maja do końca września.
www.starakuznia.com.pl

karczma

 

 

Smaki Gdańska/ Gdańsk

Smaki Gdańska to antologia starannie wybranych dań i wyselekcjonowanych restauracji, które pozwolą poznać tradycję, specyfikę i bogactwo kulinarne Gdańska. Odkryj najwspanialsze lokalne smaki wskazane przez certyfikowane miejsca – 43 dania zaproponowane przez 21 restauracji.
szczegóły na gdansk.pl/smakigdanska

smaki

 

 

Czarcia Łapa/ Lublin

Drewniane stoły, piękny bar – proste, pełne kwiatów wnętrze idealnie komponuje się z serwowanymi daniami: krewetkami tygrysimi z ouzo, pomidorami i serem feta, nogą z gęsi z zieloną soczewicą z sosem pomarańczowym. Są też klasyki fastfoodowe domowej roboty: fish&chips, pizze czy burgery.

www.czarcialapa.squarespace.com

czrcia

 

 

Kuchnia i Wino/ Kazimierz Dolny

Menu przygotowane zostało przez Wojciecha Modesta Amaro, a to ma znaczenie! W karcie pierogi razowe z kozim serem i boczniakami, kaszotto z grzybami sezonowymi czy doskonale przyrządzone ryby: sandacz z chilli, miodem i kukurydzą czy jesiotr z czosnkiem niedźwiedzim. Menu bazuje na produktach sezonowych. Warto tu też wpaść na pyszne desery.
www.restauracjakuchniaiwino.pl

kuchnia i wino

 

 

Kik Fit Bar/ Warszawa

Śmiało stwierdzamy, że to najzdrowsze (i wyjątkowo pyszne) jedzenie w stolicy. Na śniadanie Super Bowl (bezglutenowych płatków owsianych z sałatką owocową, z dodatkiem siekanych orzechów nerkowca, płatków migdałowych, sezamu, maku i chii), na lunch warp z wołowiną, jarmużem
i szpinakiem. Zawsze podane są wartości odżywcze dań. Poza dwiema lokalizacjami działa także Kit Fit Catering.

www.kikfitbar.pl

kik fit

 

 

Motywy/ Łódź

Do Motywów warto się wybrać na kulinarną ucztę- karta podstawowa jest mała, ale zacna( np. macki ośmiornicy w sosoe ostrygowym, z liczi marynowanym w chilli, czy filet z kaczki z puree z kalafiora, groszkiem cukrowym i żelem z czerwonej porzeczki), do tego karta sezonowa i regularnie fish market.

www.restauracjamotywy.pl

motywy

 

Submit a Comment