Smaki Polski #1
Czy bylibyście wstanie jechać kilka godzin, aby zjeść jakościowo dobry obiad? Czy ma dla was znaczenie czy restauracja współpracuje z lokalnymi dostawcami, czy produkty mają znaczenie a dania w menu zmieniają się wraz z porą roku?
Dla nas to wszystko ma znaczenie i dlatego zaczynamy nowy cykl – w każdym numerze będziemy prezentować najciekawsze miejsca na mapie kulinarnej Polski.
Kuchnia Bar & Restauracja/ Bydgoszcz
Kameralna restauracja, w której zjemy pyszne policzki wołowe czy steki. No i najlepszy tatar
w Bydgoszczy! Sposób podania i zapach aż kuszą żeby skosztować dań, a desery są warte grzechu. Warto z wyprzedzeniem zrobić rezerwację.
www.restauracjakuchnia.com.pl
Meh/ Poznań
Kuchnia czerpie z tradycji kuchni europejskiej z widoczną gołym okiem fascynacją Azją. W karcie dań nie wadzą sobie żurek i ramen, zaś serwowany w ramach śniadań omlet z kozim serem, miodem, czarnym pieprzem i świeżym tymiankiem stał się kultowy. Restauracja korzysta z organicznych kwiatów jadalnych, ziół, mikro roślin czy dzikich roślin jadalnych.
www.facebook.com/restauracjameh
Dobry Rok/ Częstochowa
Restauracja – kawiarnia z prowansalskim klimatem. Menu bazuje na południowych smakach, w karcie pojawiają się dania sezonowe. Od dobrych tapas, przez tatara ze śledzia, po doskonały krem z palonego kalafiora. W daniach głównych wyróżniają się policzki wołowe z puree truflowym czy halibut na szpinaku
z mozzarellą i pomidorami. W karcie win znajdziecie prawdziwe perełki z polskich winnic.
www.dobry-rok.pl
Beksien/ Bielsko Biała
Krótkie menu z rekomendacją slow food zadowoli najbardziej wymagających: w przystawkach znajdziemy królika z kremem z czarnej porzeczki i marynowanymi kurkami, a w daniach głównych pierś kaczora czy policzki wołowe. Są propozycje vege, a przede wszystkim jest zdrowo i naturalnie.
www.beksien.pl
Karakter/ Kraków
To dopiero miejsce z Karakterem! Jedliście kiedyś tatara z polędwicy końskiej, krem z wędzonej
słoniny, palonych ziemniaków i wina czy z kremem ziemniaczanym z oscypkiem? Co za połączenia
i smaki czekaja na nas w prostym wnętrzu, któremu jednak charakteru również odebrać nie można.
www.facebook.com/karakter.restauracja
Ziębówka/ Witów przy Dolinie Chochołowskiej
Świeże, produkty z regionalnych hodowli i upraw, dwa krótkie menu: pierwsze to rodzinne podhalańskie receptury, a drugie to fuzja góralskiej i europejskiej kuchni. Menu zmienia się co kilka miesięcy. W Ziębówce zjemy tradycyjne dania jak: kwaśnica z wkładką, oscypek z grilla z żurawiną, schab z grilla po góralsku. Doskonałe są lody na gorącej kruszonce z malinami.
Szeroka /Toruń
Elegancka restauracja w centrum miasta z gustownym ogródkiem i dopieszczonym menu.
Grasica cielęca konkuruje tu z kiszonym pstrągiem w dymie, choć fani tatara nie będą mieli dylematu. W daniach głównych kusi comber jagnięcy czy panierowane w parmezanie kotleciki cielęce.
www.szeroka9.pl
Karczma w Starej Kuźni/ powiat giżycki
Atmosfera wiekowej izby i smaki, po które warto przejechać pół Polski. Spróbujcie jagnięcych szaszłyków z powidłami śliwkowymi, zupy z ryb z mazurskich jezior czy wyśmienity móżdżek. Warto wcześniej zarezerwować miejsce. Karczma czynna jest od maja do końca września.
www.starakuznia.com.pl
Smaki Gdańska/ Gdańsk
Smaki Gdańska to antologia starannie wybranych dań i wyselekcjonowanych restauracji, które pozwolą poznać tradycję, specyfikę i bogactwo kulinarne Gdańska. Odkryj najwspanialsze lokalne smaki wskazane przez certyfikowane miejsca – 43 dania zaproponowane przez 21 restauracji.
szczegóły na gdansk.pl/smakigdanska
Czarcia Łapa/ Lublin
Drewniane stoły, piękny bar – proste, pełne kwiatów wnętrze idealnie komponuje się z serwowanymi daniami: krewetkami tygrysimi z ouzo, pomidorami i serem feta, nogą z gęsi z zieloną soczewicą z sosem pomarańczowym. Są też klasyki fastfoodowe domowej roboty: fish&chips, pizze czy burgery.
www.czarcialapa.squarespace.com
Kuchnia i Wino/ Kazimierz Dolny
Menu przygotowane zostało przez Wojciecha Modesta Amaro, a to ma znaczenie! W karcie pierogi razowe z kozim serem i boczniakami, kaszotto z grzybami sezonowymi czy doskonale przyrządzone ryby: sandacz z chilli, miodem i kukurydzą czy jesiotr z czosnkiem niedźwiedzim. Menu bazuje na produktach sezonowych. Warto tu też wpaść na pyszne desery.
www.restauracjakuchniaiwino.pl
Kik Fit Bar/ Warszawa
Śmiało stwierdzamy, że to najzdrowsze (i wyjątkowo pyszne) jedzenie w stolicy. Na śniadanie Super Bowl (bezglutenowych płatków owsianych z sałatką owocową, z dodatkiem siekanych orzechów nerkowca, płatków migdałowych, sezamu, maku i chii), na lunch warp z wołowiną, jarmużem
i szpinakiem. Zawsze podane są wartości odżywcze dań. Poza dwiema lokalizacjami działa także Kit Fit Catering.
Motywy/ Łódź
Do Motywów warto się wybrać na kulinarną ucztę- karta podstawowa jest mała, ale zacna( np. macki ośmiornicy w sosoe ostrygowym, z liczi marynowanym w chilli, czy filet z kaczki z puree z kalafiora, groszkiem cukrowym i żelem z czerwonej porzeczki), do tego karta sezonowa i regularnie fish market.
Submit a Comment