Smaki Hiszpanii, Ameryki Pd. i Afryki na jednym talerzu
- Ewa Grabara
- On listopada 26, 2014
Kuchnia Fuertaventury uwzględnia wpływy hiszpańskie, a także Ameryki Pd. i Afryki. Jest bogata w owoce morza i ryby, oryginalne sosy i doskonałe wino.
Najbardziej charakterystyczne to:
SERY KOZIE
Olbrzymi wybór, z różnymi przyprawami i ziołami. Były też sery w kształcie rolad z różnych smaków. Wyśmienite! Najpopularniejszy jest ser Queso de Cabra.
SOSY MOJO VERDE i MOJO ROJO
Jeden sos zielony, w którym głównym składnikiem jest awokado, zielona papryka i zioła. Sos mojo rojo to sos czerwony, który tworzą pomidory, czerwona papryka. Jest idealnym dodatkiem do ryb. Jest jeszcze pikantny sos z czerwonych papryczek, normalnej papryki, czosnku i octu winnego – MOJO PICON.
MALEŃKIE ZIEMNIACZKI
Są niekwestionowanym przysmakiem. Gotowane w skórkach w małej ilości wody z dużą ilością soli. Serwowane na ciepło. Do nich podawano sosy, najczęściej MOJO VERDE.
GRILLOWANA OŚMIORNICA
Pulpo ala plancia czyli ośmiornica z grilla. Często serwowana właśnie z ziemniaczkami.
WINO
Bardzo popularne i powszechnie polecane w restauracjach jest wino Faustino V.
Popularna jest także znana z wakacji w Hiszpanii sangria.
TEKST I ZDJĘCIA: Ewa Grabara
ZOBACZ TAKŻE:
Fuertaventura – rozległe plaże, bogactwo przyrody, nieokielzane-fale
Submit a Comment