Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

INTO passion | Grudzień 9, 2016

Scroll to top

Top

No Comments

TORRI e MERLI/Paxos/Greckie Wyspy

TORRI e MERLI/Paxos/Greckie Wyspy
stylish travellers

Idylliczna wioska o weneckiej architekturze położona na wzgórzu w gaju oliwnym. Pachnący tymianek, drzewa śliwkowe, suity nazwane po ziołach i kwiatach, których zapach unosi się w powietrzu. Taniec historii, która zakłada współczesne maski – odziana w stal, szkło, porcelanę kusi intymnością, dyskrecją, elegancją i pięknem natury. Witamy w butikowym hotelu Torri e Merli na sąsiadującej z Korfu wyspie jońskiej – Paxos.

 

 

 

 

Przylatujemy do Corfu Town, a następnego dnia bierzemy pierwszą łódź na sąsiadującą wyspę Paxos. Niestety szybki … (podróż trwa około 50minut) zaczyna kursować w następnym tygodniu – my jesteśmy przed sezonem. Zabieramy się jednak na statek wycieczkowy, który ma w planie opłynięcie wyspy Paxos oraz przystanek na bajecznych plażach Antipaxos.

 

Pierwsze wrażenie jest zachwycające – pagórkowata, bardzo zadbana wyspa wita nas szmaragdową wodą, wenecką architekturą, gajami oliwnymi i kolorowymi kwiatami, które rosną wzdłuż krętej drogi. Po kilkunastu minutach zatrzymujemy się przed warowną posiadłością.

Zbudowany w 1750 roku Torri e Merli należał do zamożnej rodziny Papamarkos, która aby ochronić rodzinę i majątek przed najeżdżającymi wyspę piratami, zbudowała dom na wzgórzu. Ten butikowy hotel leży wśród oliwnego gaju, a stroma, kręta droga prowadzi do uroczego portu z łódkami i tawernami – Lakka.

 

 

 

Butikowy hotel powstał w środku śródziemnomorskiego ogrodu, któremu jeszcze doskonalszego kształtu dodały ludzkie ręce. Szałwia, narcyz, dzika róża – zainspirowały nazwy 7 suite dla gości, które zlokalizowane są w głównym budynku. Do tego urocze studio z widokiem na gaj oliwny oraz ogródek warzywny. Restauracja i kawiarnia wyglądające na taras z basenem.

 

Zakupiona w 2004 roku posiadłość była ruiną – wspaniała determinacja właściciela pozwoliła na odremontowanie jej na najwyższym estetycznym poziomie – zachowane materiały i fragmenty dawnej posiadłości obronnej skontrastowano ze szkłem, metalem i drewnem. Dobrze zachowane wieże z fragmentem muru obronnego tworzą wyjątkowy urok: Torri e Merli karmi się magią i romansem wyspy, czym dzieli się chętnie ze swoimi gośćmi (nie zaskakuje duża liczba zakochanych nowożeńców).

 

Kamienne ścieżki prowadzą nas na śniadanie – na tarasie, w pełnym zapachów ogrodzie, przy subtelnej muzyce zjemy ciepłe croissanty, tartę ze szpinakiem czy kozi ser z przygotowywaną na miejscu marmoladą pomarańczową. Po porannym posiłku pora na zwiedzanie wyspy (polecamy skuter!) lub relaks nad basenem. Choć idealną pora dnia na orzeźwiającą kąpiel jest zachód słońca.

 

 

Ciekawym projektem jest herbaciarnia, która znajduje się w piwnicy wśród naturalnych skał – dyskretne podświetlenie, latające świece, które tworzą magiczny klimat wieczorem – świat magii, w którym ściera się przeszłość i teraźniejszość uzupełnione przez naturalne ziołowe herbaty stanowią idealne miejsce relaksu.

 

 

 

Po intensywnym dniu pora na grecką ucztą – restauracja TeM RESTO kreatywnie interpretuje tradycyjne dania greckie wzbogacając je o nowoczesne śródziemnomorskie aromaty. W kuchni szefuje młody Grek o francuskich korzeniach, który przybył po stażu w uznanych paryskich restauracjach. Dania wykorzystujące warzywa i zioła z ogródka, zapachy drzew wokół stolików i smaki samych potraw – wszystko tworzy idealną harmonię z klimatem miejsca. A sam szef kuchni zdradza, że w jego restauracji nie można nie spróbować tatara z łososia ze świeżymi ziołami, serwowanego w akompaniamencie ciepłego courgette veloute.

 

 

 

Co nam się podobało:

– design hotelu – gra historii z nowoczesnością; zachowane wieże obronne i nowoczesna interpretacja osadzonej w skale herbaciarni

– spójność koncepcji podkreślającej piękno, romantyzm i naturę

– kucharz, który kilka razy dziennie kursuje między ogródkiem warzywnym a restauracją

– wspaniały, zadbany ogród – niby naturalny ale dokładnie przemyślany: z krzesełkami i ławeczkami pod drzewami owocowymi, poziomkami, które jeść można prosto z krzaka, rumiankiem, z którego przygotowywany jest napar

– urocza i pomocna Arianna – managerka hotelu, która wyprzedza marzenia swoich gości, a następnie je realizuje

– urocza intymność pielęgnowana we wszystkich strefach

– dbanie o detal – od pięknie drukowanych katalogów po wspaniałą porcelanę Rossenthal

 

 

Czytaj także:

STYLISHrestaurant: TeM RESTO w Torri e Merli

INTOdetails: Torri e Merli

Grecki ogród na Paxos

Perfect day in Paxos – Greek holidays

INTOpaxos – Good Morning Greece

Photo Story: Antipaxos

 

 

 

FacebookTwitterPinterest

Submit a Comment