Amerykański HAMBURGER królem Warszawy!
- Anna Matyjewicz
- On lutego 12, 2013
Hamburgerowe szaleństwo opętało Warszawę. Amerykański ulubieniec odważnym krokiem wkroczył na warszawskie salony. Wcześniej znany tylko z takich sieciówek jak McDonald’s czy Burger King, obecnie przeżywa swoją drugą młodość w zupełnie innej odsłonie. Serwowany w przeróżnych kombinacjach, z dodatkiem świeżych składników, dobrze doprawionego i wypieczonego mięsa, świeżej bułki z własnoręcznie robionym sosem. Hamburger, który od lat gości w amerykańskiej kuchni domowej zaczyna gościć na polskich talerzach. My wybraliśmy kilka ulubionych miejsc w Warszawie serwujących hamburgery. Ale od początku..
Historię hamburgerów można przypisać na wiek XV, kiedy w niemieckich miastach portowych pojawiły się kotlety z siekanej wołowiny. Wraz z niemieckimi imigrantami na stałe zagościł na nowojorskich ulicach. Tak czy inaczej to właśnie Tatarzy nauczyli mieszkańców odwiedzanych przez siebie krajów Europy spożywać mięso w postaci rozdrobnionej. Początkowo mięso nazywano tatarem, ale Niemcy połączyli siekane mięso z cebulą i bardzo dokładnie je smażyli. Następnie Louis Lassen z Connecticut przekształcił mięso w hamburgery. W 1885 roku Charlie Nagreen zaproponował swoim klientom włożenie „Hamburger Steak” pomiędzy dwa kawałki chleba żeby było go łatwiej trzymać w rękach. Powszechnie hamburger znany był jako „Hamburger Charliego”. W 1904 roku na Wystawie Światowej w St Louis hamburger został zaprezentowane w takiej formie, jaką możemy smakować obecnie. Fletcher Davis zaproponował swoim gościom bułkę z kotletem i warzywami. Pierwszą sieć lokali z hamburgerami otworzył Walter Anderson i nawał ją ” White Castle”. Oczywiście największą popularność amerykańskiemu przysmakowi zafundował w 1904 roku rozwój barów szybkiej obsługi, które założyli bracia McDonalds i które przetrwała do dzisiaj. A hamburger stał się już symbolem.
Obecnie hamburger jest jedną z najpopularniejszych potraw „na szybko”, istnieją również liczne jego odmiany. Ten przysmak zagościł również na stałe w Polsce. Kojarzony wyłącznie z niezdrową przekąską, obecnie wkroczył w zupełnie innej formie – wzbogacone o różnorodne składniki, własnoręcznie robione sosy, i świeże dodatki. Na warszawskich ulicach powstało sporo miejsc, gdzie można zjeść to kultowe już danie.
Prezentujemy nasze ulubione miejsca na warszawskiej mapie!
Bobby Burger jest alternatywą dla sieci fastfoodowych, kebabów i stacji benzynowych. Zjesz tu szybko, zdrowo i sycąco. Bobby Burger ma już swoje trzy lokale. Pyszne hamburgery skosztujecie na Żurawiej, Woronicza i Emilii Plater. Lokale serwują klasyczne hamburgery – świeże składniki i dobre sosy! Polecamy.
foto: Olek Pobikrowski
Mamy też propozycję dla tych którzy nie jedzą mięsa! Krowarzywa to wegańskie miejsce z hamburgerami mieszczące się na ulicy Hożej, czyli w samym sercu Warszawy. Lokal serwuje tylko wegańskie burgery i dodatki ze zdrowych, lokalnych, i sezonowych produktów. Do tego bułki pieczone na miejscu na mleku roślinnym i sosy domowej roboty. Pycha!
Kolejne miejsce to mieszczący się na ulicy Hożej – Queen Burger. Tutaj zasmakujesz prawdziwej amerykańskiej kuchani – grillowana wołowina najwyższej jakości, domowe sosy robione na miejscu, własnoręcznie wypiekane bułki.W samym centrum Warszawy cieszyć się możemy pysznym jedzeniem, luźnym towarzystwem i muzyką graną na żywo przez DJ’ów. Warto odwiedzić to miejsce.
Bydło i powidło Meat-ing Place to nasz kolejny przystanek. Specjalnością lokalu są burgery i steki z argentyńskiej wołowiny. Co więcej do każdego dania właściciele serwują jeden z autorskich, własnoręcznie produkowanych sosów na bazie słodkich powideł. Tego miejsca nie da sie pominąć -naprawdę świetne hamburgery!
Na ulicy Andersa mieści się lokal o nazwie Ćwierćfunciak, w którym serwują rewelacyjne hamburgery. Nie dostaniecie tutaj mrożonych produktów, wręcz przeciwnie – codziennie świeże składniki, dobre mięso i sosy, do tego pyszne pieczone ziemniaki! Zdecydowanie warto zahaczyć o ten adres!
Na warszawskiej hamburgerowej ścieżce prym wciąż wiedzie Warburger, niewielki lokal na Skwerze Stanisława Broniewskiego. Powstał na przekór fast food’om, które pełne są niezdrowych konserwantów. Mięso i warzywa pochodzą od lokalnych dostawców, a maślane bułki i sosy to autorska receptura Warburgera. Wśród hamburgerów dominują klasyczne pozycje, natomiast właściciele lubią eksperymentować ze składnikami. To idealne miejsce na szybką przekąskę. Lokal jest niewielki, ale urządzony z pomysłem. Idealnie sprawdza się w lecie, kiedy możemy usiąść i zjeść na świeżym powietrzu. Dla nas palce lizać!
Dla właścicieli restauracji Barn Burger mieszczącej się na ulicy Złotej inspiracją do powstania lokalu, były podróże po Stanach i praca w gastronomii. W Barn Burgerze hamburgery przygotowywane są codziennie na miejscu ze świeżego mięsa wołowego dojrzewającego rasy Charoliase, sosów i świeżych dodatków. Oprócz tego do burgerów dorzucany jest własny sos BBQ bądź sos czosnkowy, fryty i sałatka Colesław. Menu jest non stop zmieniane i na tyle często, by nic nie znudziło się gościom. A jak zapewniają właściciele lokalu – nowych pomysłów na dania starczy im spokojnie na kolejne kilka lat!
Pysznie i zdrowo można zjeść w tym uroczym bistro Prosta Historia na ulicy Francuskiej. Sezonowe menu zmienia się wraz z porami roku. W tym miejscu przeważają głównie dania kuchni europejskiej, z przewagą dań śródziemnomorskich, ale amerykański przysmak zdecydowanie wyróżnia się w karcie. Hamburgery są bardzo estetycznie podane, ale przede wszystkim smaczne. Lokal przyciąga swoją prostotą i dobrym jedzeniem.
Kolejnym miejscem, na które zwróciliśmy uwagę jest AIOLI Cantine Bar Deli zlokalizowane w samym sercu Warszawy, bo na ulicy Świętokrzyskiej. Początkowo właściciele zdecydowali na południową, nieortodoksyjną kuchnię z różnych regionów, ale ostatecznie wyszedł trochę Londyn, trochę Nowy Jork, trochę Madryt. Przełomowy w dojrzewaniu tego konceptu według właścicieli był moment, gdy zdecydowali się na oparcie kuchni na prostocie sosu aioli i podobne, proste myślenie zastosowali w architekturze, komunikacji wizualnej i ogólnie atmosferze Aioli. To przede wszystkim proste, wysokiej jakości składniki i potrawy! Bezdyskusyjnie można tam zasmakować Nowego Jorku – czyli hamburgerów. Domowe i pyszne hamburgery z sosem aioli, do tego na stół zawsze „wjeżdża” spora porcja frytek i sałatka. W karcie znaleźć można oryginalne burgery jak na przykład Mango Turkey z indykiem, czy Lamb Burger z jagnięcioną. Wszystko podane w nietypowy sposób!
O Aioli czytaj też: AIOLI – balans formy i treści
I aby to hamburgerowe szaleństwo trwało jak najdłużej!
Submit a Comment