Świąteczny niezbędnik organizacyjny
Grudzień to czas świątecznych spotkań w restauracjach – przedświąteczne chwile spędzamy z przyjaciółmi i znajomymi z pracy. Coraz popularniejszy staje się też świąteczny catering.
W najnowszym STYLISH PAPER Agnieszka Borek, założycielka i właścicielka Agencji Kreatywnej FIKA, wyspecjalizowanej w consultingu, marketingu, komunikacji i tworzeniu strategii dla branży gastronomicznej, radzi o czym warto pamiętać organizując imprezę świąteczną, a także o tym co dla nas przygotowały restauracje z okazji świąt.
Agnieszka w ostatnim czasie współpracowała z wieloma restauracjami, zdobywając tym samym doświadczenie, którym dziś́ dzieli się ze swoimi klientami przy tworzeniu nowych restauracyjnych brandów. W ostatnim czasie FIKA współpracowała koncepcyjnie, marketingowo i PR-owo z takimi restauracjami jak: Stacja Mercedes, AIOLI Cantine Bar Cafe Deli, AIOLI inspired by MINI, Banjaluka, InFormal Kitchen, MOMU czy San Lorenzo. Prywatnie przyszła mama, miłośniczka Włoch i wszystkiego tego, co z Włochami jest związane, od jedzenia poprzez sztukę, architekturę po włoską otwartość.
1.
Pamiętaj, że to już ostatni dzwonek, aby zorganizować spotkanie, przyjęcie lub kolację ”świąteczną” dla bliskich, przyjaciół czy znajomych z pracy w restauracji – pierwsze zapytania odnośnie organizacji tego typu imprez wpływają do restauracji już w sierpniu, a szczyt sezonu to 1-19 grudnia. Podpowiadam: najmniej oblegane dni w grudniu to niedziela i poniedziałek.
2.
Warto wiedzieć, że większość restauracji jest w stanie przygotować dla Ciebie spotkanie ”świąteczne” w oparciu o wskazany przez Ciebie budżet na osobę, którym dysponujesz, a także wymagania odnośnie diet i innych preferencji, takich jak muzyka na żywo, gwiazdkowe upominki, obecność Mikołaja etc. Dziś dobre restauracje wychodzą naprzeciw oczekiwaniom swoich Gości i są czymś więcej niż miejscem, gdzie można dobrze zjeść czy wypić. Często, zwłaszcza w okresie świątecznym, pełnią funkcję eventową. Organizując wiele atrakcji dla swoich Gości nie zapomnij zapytać o koszty – ceny dodatkowych atrakcji nie są zazwyczaj wygórowane.
3.
Pamiętaj, że nie musisz gotować w domu, spędzać długich godzin czy dni w kuchni przed świętami – każdemu należy się odpoczynek. Już dziś możesz zamówić catering świąteczny w restauracji w oparciu o Twoje preferencje i oczekiwania. Jest to coraz popularniejsza forma zamawiania jedzenia, która oszczędza Twoje pieniądze i czas.
4.
Nie zapomnij, że w Wigilię restauracje pracują tylko w określonych godzinach lub wcale. W Boże Narodzenie są nieczynne, za to w drugi dzień świąt większość już funkcjonuje na pełnych obrotach – przyjmuje się, że to najlepszy czas na spotkanie z przyjaciółmi poza domem, a wyjście do restauracji niekoniecznie na jedzenie – to doskonała alternatywa.
5.
Przy organizacji imprezy świątecznej koniecznie spytaj o serwis kelnerski, który zwyczajowo powinien być doliczany za obsługę powyżej 10 osób. Coraz więcej restauracji odchodzi od tego i znosi serwis w ogóle, uznając, że jest to dobra wola i gest Gościa, jednak warto o to spytać przy rezerwowaniu spotkania, zwłaszcza, że jest to kwota od 10% wartości rachunku.
6.
Jeśli nie masz pomysłu na prezent dla bliskiej Ci osoby czy swoich pracowników – w restauracji możesz kupić Voucher na wskazaną przez Ciebie kwotę lub np. kosze prezentowe – taka forma jest wciąż niestandardowym i nietuzinkowym prezentem świątecznym, który cieszy się coraz większym powodzeniem zarówno wśród obdarowujących i obdarowywanych.
7.
Dziś prawie każda restauracja, bez względu na swój profil i rodzaj kuchni, na przyjęcia świąteczne serwuje również tradycyjne dania polskie lub do nich zbliżone, w zależności od potrzeby swoich Gości.
Submit a Comment