Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

INTO passion | Maj 23, 2018

Scroll to top

Top

Ostatnie Newsy

Na narty, na deskę, na całe życie!

styczeń 14, 2013 | 2

Zenit, tak można określić przełom stycznia i lutego, jeśli myślimy o nartach i snowboardzie. Ludzie z Europy i nie tylko ściągają do Włoch, Austrii, Szwajcarii i Francji żeby przez kilka dni, najczęściej na dystansie pięciu dni ważności skipassów pobyć w górach. Read More

Francuskie śniadanie

styczeń 11, 2013 | 5

Bagietki, croissanty, brioche. Francuskie pieczywo to już symbol. O typowym francuskim śniadaniu, recepturach i francuskiej kuchni w Polsce opowiada Justyna Kosmala – właścicielka bistro Charlotte, która paryski klimat przeniosła na warszawskie ulice.

Read More

Najpiękniejsze miejsca we Francji

styczeń 8, 2013 |

 Za co kochamy Francję? Na pewno za cudowne smaki, krajobrazy i klimat. Francja to także różnorodność. Każdy region zachwyca czymś innym. Od typowych folklorystycznych wiosek, winnic, po Lazurowe Wybrzeże, aż do całkowicie modernistycznego miasta. Połączenie gór, morza, dopełnione znakomitą kuchnią. Każdy region jest inny i to właśnie ta różnorodność sprawia, że to kraj do którego chętnie się wraca. Śmiało można stwierdzić –  Francja zachwyca!

Read More

Sylwester ogrzewany kolorami nieba

styczeń 6, 2013 |

Ty chyba w złych Indiach wylądowałaś! – śmieje się znajomy widząc moje zdjęcie z sylwestrowej nocy.
Minusowe temperatury. Brak ogrzewania w pokojach. Wiaderko ciepłej wody, o ile bojler postanowi współpracować, kiedy akurat nie przerywa dostaw prądu. 3 warstwy ubrań do snu i 2 koce szczelnie owinięte wokół ciała. Witamy w Himalajach!

Read More

Kulinarnym szlakiem Królestwa Hiszpanii

styczeń 5, 2013 | 1

Ta podróż nigdy nie była w moim planie ale szczęśliwy przypadek zadecydował w moim imieniu. Hiszpania nigdy nie wydawała mi się pociągająca biorąc pod uwagę zamiłowanie do wyrobów mięsnych we wszelkich konfiguracjach. Nie to nie tak- potrafię zrozumieć wzniosłość Jamon Iberico i zamiłowanie Hiszpanów do ich cudownych gulaszy, ogonów i innych niezwykłych potraw z użyciem „carne” jednak dla mnie jako wegetarianki ten kierunek zawsze wydawał mi się zbędny (przynajmniej biorąc pod uwagę względy kulinarne). Read More

La Boqueria – kolebka smaków

grudzień 28, 2012 | 3

Muszę przyznać, że ostatnio bardzo często myślę o Barcelonie. A jak Barcelona to oczywiście na myśl przychodzi kolebka smaków i kolorów – La Boqueria. Nie ukrywam, że oprócz architektury w której „maczał palce” Gaudi i którą oczywiście uwielbiam, to właśnie ten XIX wieczny bazar jest moim numerem jeden podczas wizyty w Barcelonie.

Read More

Bombajska opowieść wigilijna

grudzień 26, 2012 |

Jak co roku: Święta święta i po świętach!
A jednak nie do końca, jak co roku: zamiast śniegu – trzydziestostopniowe upały, zamiast lepienia bałwanów – sporty wodne na plaży. Rodzina zastąpiona znajomymi, a wspomnienie o barszczu czerwonym z uszkami rozmywane jest przez smak basmati i palak paneer…

Read More

Nasze typy na świąteczne prezenty

grudzień 23, 2012 |

Sezon na zakupowe szaleństwo rozpoczety! Nastał czas intensywnego myślenia nad prezentami i jeszcze bardziej intensywnego opróżniania portfeli. Nie ukrywamy, że wciągneliśmy się w ten przedświąteczny klimat. Chcemy oszczędzić wam nerwów i gorączkowego biegania po sklepach, dlatego prezentujemy nasz subiektywny ranking najfajniejszych prezentów.

 

Read More

AIOLI – balans formy i treści

grudzień 19, 2012 | 2

Miejsca jak bary, kawiarnie i restauracje tworzą klimat miasta. Każdego miasta. To właśnie za różnorodność, dostępność i przystępność lokali wszelkiego rodzaju kocham Nowy Jork. Od pewnego czasu jednak powstaje w Warszawie coraz więcej miejsc, które spokojnie dałyby sobie radę z konkurencją w Berlinie czy Nowym Jorku. Teraz w Warszawie jest czas (na) AIOLI Cantine Bar Deli.

Read More