Ostatnie Newsy
Kulinarnym szlakiem Królestwa Hiszpanii
stycznia 5, 2013 | Małgorzata BiałobrzyckaTa podróż nigdy nie była w moim planie ale szczęśliwy przypadek zadecydował w moim imieniu. Hiszpania nigdy nie wydawała mi się pociągająca biorąc pod uwagę zamiłowanie do wyrobów mięsnych we wszelkich konfiguracjach. Nie to nie tak- potrafię zrozumieć wzniosłość Jamon Iberico i zamiłowanie Hiszpanów do ich cudownych gulaszy, ogonów i innych niezwykłych potraw z użyciem „carne” jednak dla mnie jako wegetarianki ten kierunek zawsze wydawał mi się zbędny (przynajmniej biorąc pod uwagę względy kulinarne). Read More
La Boqueria – kolebka smaków
grudnia 28, 2012 | Anna MatyjewiczMuszę przyznać, że ostatnio bardzo często myślę o Barcelonie. A jak Barcelona to oczywiście na myśl przychodzi kolebka smaków i kolorów – La Boqueria. Nie ukrywam, że oprócz architektury w której „maczał palce” Gaudi i którą oczywiście uwielbiam, to właśnie ten XIX wieczny bazar jest moim numerem jeden podczas wizyty w Barcelonie.
Bombajska opowieść wigilijna
grudnia 26, 2012 | Magda BebenekJak co roku: Święta święta i po świętach!
A jednak nie do końca, jak co roku: zamiast śniegu – trzydziestostopniowe upały, zamiast lepienia bałwanów – sporty wodne na plaży. Rodzina zastąpiona znajomymi, a wspomnienie o barszczu czerwonym z uszkami rozmywane jest przez smak basmati i palak paneer…
Nasze typy na świąteczne prezenty
grudnia 23, 2012 | Anna MatyjewiczSezon na zakupowe szaleństwo rozpoczety! Nastał czas intensywnego myślenia nad prezentami i jeszcze bardziej intensywnego opróżniania portfeli. Nie ukrywamy, że wciągneliśmy się w ten przedświąteczny klimat. Chcemy oszczędzić wam nerwów i gorączkowego biegania po sklepach, dlatego prezentujemy nasz subiektywny ranking najfajniejszych prezentów.
AIOLI – balans formy i treści
grudnia 19, 2012 | Paulina GrabaraMiejsca jak bary, kawiarnie i restauracje tworzą klimat miasta. Każdego miasta. To właśnie za różnorodność, dostępność i przystępność lokali wszelkiego rodzaju kocham Nowy Jork. Od pewnego czasu jednak powstaje w Warszawie coraz więcej miejsc, które spokojnie dałyby sobie radę z konkurencją w Berlinie czy Nowym Jorku. Teraz w Warszawie jest czas (na) AIOLI Cantine Bar Deli.
Wywiad z Przemysławem Nowickim
grudnia 18, 2012 | Paulina GrabaraPrzemysław Nowicki, Prezes Zarządu Hotele Polskie Sp. z o.o.
Odpowiada za sukces Artus Hotel w Gdańsku. Hotel wyróżnia przede wszystkim nowoczesny, a zarazem nadający swoisty klimat wystrój pokoi, świetna lokalizacja przy ulicy Piwnej, a także dbałość o szczegóły i rodzinna atmosfera. Moim zdaniem największym sukcesem jest jednak wspaniała restauracja, w której często nawet w tygodniu trudno jest o wolny stolik.
Read More
Na narty? – Południowy Tyrol
grudnia 17, 2012 | Anna Matyjewicz
Sezon zimowy rozpoczęty. W związku z tym warto wspomnieć o narciarskich kurortach. Nasz typ – Południowy Tyrol. Ponad 80 szczytów pokrytych białym puchem, piękne krajobrazy gór, trasy zjazdowe i biegowe, no i przede wszystkim doskonała pogoda.
Święta wieku przed nami!
grudnia 14, 2012 | Paulina GrabaraŚwięta wieku. Całkiem odważne stwierdzenie bo w 12 roku XXI wieku trudno silić się na podsumowania. A jednak pod takim hasłem możemy przygotowywać się do świąt w paryskiej Galerie Lafayette. Neo-bizantyjska kopuła, która jest główną ozdobą jednego z najpopularniejszych centrów handlowych Gallery Lafayette i doskonałym przykładem architektury Art Nouveau obchodzi właśnie setne urodziny.
Pierwsze takie biennale w Indiach
grudnia 13, 2012 | Alek HudzikIndie to jeden z najpopularniejszych punktów na mapie egzotycznych wycieczek. Jednak wakacyjna wizyta często nie daje nam prawdziwego wizerunku kraju, a z perspektywy pięciogwiazdkowego hotelu i okna odrzutowca widok jest nieporównywalnie inny do tego z poziomu ulicy. Read More