INTOtaste: muffiny. Pochodzenie: spór w toku.
Skąd pochodzą? Spór na ten temat toczą Amerykanie i Brytyjczycy. Sycące, uzależniające, po prostu pyszne. Zdrowszą wersję tradycyjnych muffinów poleca Ewa z bloga ciastkazkremem.com. Owsiane muffiny mają tzw. ‚dobre’ kalorie czyli wartościowe składniki, takie jak płatki owsiane, mąka pełnoziarnista, miód czy owoce. No i jak twierdzi Ewa są jeszcze smaczniejsze.
EWA dla INTOpassion.com:
Muffiny są idealne do zabrania w podróż, albo do pracy/szkoły. Obniżają też poziom wyrzutów sumienia związany z jedzeniem ciastek.
Owsiane muffiny można jeść bez dodatków (wersja dla liczących kalorie), albo z lemon curd, kremem, bitą śmietaną czy czekoladą na wierzchu (dla szczęściarzy o kosmicznym metabolizmie). Ja od kilku lat jestem od nich uzależniona (ten przepis mam zapisany na pierwszej stronie w notatniku), dlatego z czystym sumieniem polecam. Podaję przepis na podstawowe ciasto, kilka propozycji modyfikacji oraz trzy najlepsze kremy.
Składniki:
Muffiny owsiane (10-12 sztuk)
200 g płatków owsianych (zwykłe, górskie, właściwie każde będą dobre)
60 g mąki pełnoziarnistej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g brązowego cukru (jeśli dodajemy do ciasta słodkie dodatki, np. dżem, możne zmniejszyć ilość cukru)
mały kubek jogurtu naturalnego
1/3 szklanki oleju (rzepakowego, kokosowego, z orzechów laskowych)
łyżka miodu
2 jajka
1 duży banan
Krem truskawkowy
250 g serka mascarpone
100 g śmietanki kremówki 30%
cukier puder
zmiksowane i odciśnięte truskawki (kilkanaście sztuk) lub truskawkowy napój w proszku
Krem czekoladowy
Tabliczka czekolady
2 duże łyżki gładkiego masła orzechowego)
Krem serowy
250 g białego sera półtłustego (nie z wiaderka, ma to być zwykły biały ser)
Cukier puder (do smaku, ok 50 g)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Przygotowanie:
Ciasto
Przekładamy ciasto do foremek na muffiny, można do samej góry (babeczki rosną tylko trochę). Pieczemy maksymalnie 20 minut w 190º C (mają być trochę lepiące, jeśli będą pieczone za długo, po wystygnięciu mogą się kruszyć, przez obecność płatków owsianych).
Można modyfikować przepis wymieniając banany na coś innego – świeże owoce (truskawki!), domowy dżem (z dżemem malinowym są najlepsze), masło orzechowe, nutellę. Poza tym świetnie pasują wszystkie orzechy i suszone owoce. Ważne jest (jeśli nie dodajemy banana) użycie jakiegoś innego mokrego składnika o podobnej objętości, który sprawi, że gotowe babeczki będą wilgotne.
Krem truskawkowy
Mascarpone mieszamy ze śmietanką, miksujemy do uzyskania gęstego kremu, dodajemy cukier i truskawki albo proszek truskawkowy. Mieszamy delikatnie, przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy babeczki.
Krem czekoladowy
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej, dodajemy masło orzechowe, mieszamy i przestudzonym kremem smarujemy wierzch babeczek.
Krem serowy
Wszystkie składniki dokładnie miksujemy, nakładamy na muffiny.
Smacznego!
Zobacz inne przepisy Ewy:
INTOtaste: makaroniki prosto z Francji
INTOtaste: drożdżówka z jagodami i kruszonką – smak dzieciństwa
INTOtaste: brownie z masłem orzechowym prosto z USA
INTOtaste: mini pavlova z czerwonymi porzeczkami – Australia
Submit a Comment