No Comments
Deser Południa Europy – tarta cytrynowa
Włoska beza i francuska tarta, z nutą orzeźwiającej cytryny to idealne połączenie na koniec lata. Pochodzi z Południa Europy, jednak miłośników ma na całym świecie. Tarta cytrynowa z bezą jest zdecydowanie jednym z najlepszych deserów. Ewa z bloga ciastkazkremem.com zdradza jak ją samemu przygotować.
Krucha, delikatna tarta z kremowym, słodkim i jednocześnie kwaśnym lemon curd (jak o tym myślę to ślinianki zaczynają mi pracować na pełnych obrotach), zwieńczona chrupiącą z zewnątrz i ciągnącą w środku bezą. Brzmi cudownie, cudownie smakuje i chociaż wydaje się bardzo skomplikowana, w rzeczywistości taka nie jest. Przygotowanie dość długo trwa, ale warto poświęcić czas.
Kolejność czynności jest następująca: przygotowujemy krem cytrynowy (zostawiamy do ostygnięcia), potem ciasto, a na końcu bezę. Na upieczone ciasto wykładamy zimny krem, przykrywamy bezą i krótko zapiekamy.
Składniki
Kruche ciasto
170 g mąki
100 g zimnego masła
50 g cukru pudru (najlepiej z brązowego cukru)
1 żółtko
Kilka łyżek lodowatej wody (w razie potrzeby)
Lemon curd
100 g masła
150 g cukru (ja zazwyczaj dodaję 100 g)
3 żółtka
1 jajko
sok z 3 cytryn
skórka z 1 cytryny
Beza
4 białka
200 drobnego cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie
Lemon curd
Zagotowujemy w garnku trochę wody, stawiamy na nim metalową albo szklaną miskę (żaroodporną), wrzucamy do niej masło, cukier, sok i skórkę cytrynową, mieszamy do rozpuszczenia. Lekko ubite żółtka i jajko dodajemy do masy i mieszamy ok 10 minut, aż krem zgęstnieje. Pozostawiamy do wystygnięcia (w tym czasie robimy ciasto i bezę).
Ciasto
Mąkę, masło, cukier puder i zółtko wrzucamy do miksera, miksujemy aż do powstania dużych okruchów, w razie potrzeby dodajemy wodę. Wyrzucamy okruchy na silikonową matę, zagniatamy w kulę i chowamy do lodówki na godzinę.
Po godzinie rozwałkowujemy ciasto, wykładamy nim formę do tarty (ja zawsze używam takiej z wyjmowanym dnem), przykrywamy ciasto folią i wysypujemy kulki ceramiczne albo fasolę. Chowamy formę na 10 minut do zamrażarki. Wstawiamy formę bezpośrednio z zamrażarki do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Po 10 minutach usuwamy z ciasta folię z fasolą i pieczemy jeszcze ok. 10 minut, aż ciasto będzie lekko złote.
Beza
Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dosypujemy cukier, pod koniec miksowania wsypujemy mąkę.
„Składanie tarty”
Na upieczone i ostudzone ciasto wykładamy cały zimny krem. Wyrównujemy, na wierzch wykładamy piane z białek (można zrobić wierzchołki z piany za pomocą łyżki albo szpatuły, można też wycisnąć ją z rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką). Wkładamy tartę do piekarnika nagrzanego do 180º i pieczemy ok. 20 minut, aż beza będzie złocista.
Tarta nadaje się do krojenia po całkowitym ostygnięciu.
Zobaczcie więcej przepisów Ewy, blogerki z ciastkazkremem.com:
Submit a Comment